Experti: Nutnost PCR testů na kongresech nad 1000 lidí jejich konání nenaruší

Zrušení možnosti prokázat se při účasti na kongresu nad 1000 lidí antigenním testem, a tedy nutnost předložení dokladu o negativním PCR testu, dokončeném očkování nebo prodělání koronaviru, jejich konání podle expertů nenaruší. Kongresy s takovým množstvím účastníků se nyní uskutečňují výjimečně.

Test na přítomnost nemoci covid-19

Pokud by takové opatření platilo delší dobu, kdy už se s tak velkými akcemi počítá, organizátorům by v některých případech mohly vzrůst náklady. ČTK to dnes řekli Hana Krejbichová z Prague Convention Bureau, Jan Patera za společnost Blue Events a generální ředitelka Kongresového centra Praha Lenka Žlebková.

Kvůli růstu počtu potvrzených případů koronaviru vláda na dnešním jednání schválila, že od 22. listopadu nebudou lidé na akcích nad 1000 účastníků k prokázání bezinfekčnosti použít antigenní test. Kromě hudebních, divadelních nebo sportovních událostí se to týká kongresů či vzdělávacích akcí.

Jediná událost takového rozsahu, kterou Blue Events podle Patery pořádá, je Retail Summit. Další ročník je plánovaný na duben příštího roku a Patera doufá, že situace kolem šíření nákazy bude v tu dobu opět lepší. "Letos v září jsme u této akce dodrželi limit 1000 lidí, případně bychom to tedy zopakovali. Z účastníků bylo přitom zhruba 90 procent očkovaných. Ti ostatní by se tak museli registrovat den předem, pokud bychom měli víc než 1000 lidí," uvedl.

Většina kongresů a konferencí nad 1000 účastníků bude podle Krejbichové pravděpodobně nadále pořádána ve virtuální či hybridní formě, kdy je část lidí na místě a část dění sleduje on-line.

Organizátoři akcí podle Krejbichové nařízení bedlivě sledují a s testováním účastníků vždy počítali. "Situaci ulehčují mobilní testovací týmy, které jsou schopné testovat účastníky přímo v místě konání kongresů a výsledky zmíněných PCR testů doručit i již do několika málo hodin od odebrání vzorků," řekla dále.

Mezinárodní kongresy pro 1000 a více účastníků se letos podle Žlebkové nekonají kvůli neustálým změnám pravidel cestování. Domácích kongresy se zase nekonají v tak vysokých počtech. Citelné narušení Žlebková čeká ale u hudebních a divadelních představení. Plánované akce už nyní podle ní pořadatelé často ruší, protože lidé kupují vstupenky na poslední chvíli a nelze tak odhadnout návštěvnost a finanční návratnost. Platba za PCR test a nutnost delšího plánování mohou podle ní odradit ještě víc diváků.

V případě kongresů a konferencí se do Prahy podle neziskové společnosti Prague Convention Bureau, která reprezentuje hlavní město v kongresovém průmyslu, vracejí hlavně malé korporátní akce s místní účastí. U zahraničních událostí je oživení po zmírnění protiepidemických opatření pomalé.

V tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních se podle dat Českého statistického úřadu za první dvě čtvrtletí letošního roku konalo 535 konferencí, zúčastnilo se jich 44.583 lidí. Ve srovnání se stejným obdobím loni jde v počtu konferencí o propad o 81 procent, v počtu účastníků o 85 procent.

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější