Experti: Rizikem pro český export je nedostatek lidí, covid ale i zdražování

Oživení zahraniční poptávky v závěru roku je podle odborníků dobrou zprávou pro český export, kterému by se letos mohlo dařit. V potaz je ale třeba brát mnoho rizik, jakými jsou nedostatek pracovníků, nové koronavirové mutace, zdražování surovin a energií, ale také krize na Ukrajině.

Dovoz a vývoz zboží, ilustrační foto

Tyto faktory mají vliv i na očekávání vývozců, která jsou na další tři měsíce méně optimistická než v předchozím období. Vyplývá to z aktuálního výpočtu tzv. indexu exportu, který připravují Raiffeisenbank a Asociace exportérů.

Výkonnost ekonomik eurozóny na konci minulého roku podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské až na výjimky předčila očekávání. Je to příznivý signál pro zahraniční poptávku, navíc tempo nových zahraničních objednávek podle lednových průzkumů mezi nákupními manažery (PMI) zrychlilo.

Vzhledem k vysoké srovnávací základně v loňském roce, kdy výkon exportu byl v březnu o 31 procent vyšší a v dubnu meziročně vzrostl o 81 procent, lze letos na jaře očekávat podle indexu exportu zlepšení kolem 14 procent. "V druhé polovině letošního roku bude eurozóna pokračovat v oživení a obnova globálních výrobních řetězců uleví tuzemským výrobcům a podpoří export. Nicméně nemůžeme ignorovat rizika v podobě hrozící ukrajinské krize, nových mutací covidu-19 či trvalého nedostatku pracovních sil v Česku," řekla Horská.

Ke zlepšení situace v personální otázce je podle místopředsedy Asociace exportérů Otty Daňka nutné, aby vláda umožnila vstup uchazečům o práci ze třetích zemí. Za ještě větší problém považuje dodavatelskou krizi, kdy chybějí suroviny, díly, a navíc zdražují. Ceny surovin v průměru stouply o 18,5 procenta. Prudce rostou také ceny energií. "K tomu všemu zákazníci, kteří platí své závazky včas, vyhynuli jako druhohorní ještěři a aby toho nebylo málo, centrální bankéři se snaží dle učebnicových pouček krotit naprosto neučebnicovou inflaci, a torpedují tak průmyslové bárky exportérů na rozbouřených vodách zahraničního obchodu, ale zároveň tím ničí i mladé rodiny, které se zadlužily za účelem pořídit si vlastní bydlení," uvedl. Doplnil, že je možné očekávat i další potíže v souvislosti s koronavirovou nákazou.

Export loni meziročně vzrostl o 13 procent, z teritoriálního hlediska vykazoval rekordní čísla. Například obrat česko-německého obchodu se zbožím činil asi 2,2 bilionu korun, o čtyři procenta více než v roce 2019. Zahraniční obchod se zbožím v loňském roce ale poprvé od roku 2010 vykázal schodek, byl 1,5 miliardy korun. Problémem je to, že dovoz rostl rychleji než vývoz a proti roku 2020 si polepšil o 19,2 procenta. Ukázala to dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu.

Témata: dovoz a vývoz

Související:

Nejnovější