Farmě Čapí hnízdo nekonkurovaly žádné další podniky Agrofertu, řekl znalec

Areálu Čapí hnízdo v letech 2008 až 2010 nekonkurovaly žádné další společnosti patřící pod Agrofert, uvedl dnes u hlavního líčení v případu kolem dotace na jeho stavbu znalec z oboru ekonomie Jakub Kovář. Stejné služby ve stejné oblasti neposkytovaly podle něj penzion Labská ani restaurace Sokolovna Průhonice, které spadají pod Agrofert obžalovaného bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Čapí hnízdo

Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly je toto však pouze jedním z podkladů pro určení, zda společnosti působily na společném trhu. Zhodnotit je pak podle něj potřeba i informace o možných manipulacích při převodu akcií.

Obžaloba mimo jiné tvrdí, že Babišova bývalá poradkyně a nynější spoluobžalovaná Jana Nagyová v žádosti o padesátimilionovou dotaci na stavbu areálu neuvedla, že společnost Farma Čapí hnízdo hodlá po dokončení výstavby působit na stejných trzích jako Babišův Agrofert. Znalec, jehož posudek si zadala obhajoba, však dnes vymezil produkty, které mohou farmě konkurovat, jako hotelové služby na vysoké úrovni a reklamní a propagační služby. Za oblast, ve které lze hovořit o konkurenci, pak označil Středočeský kraj.

Čapímu hnízdu tak nemohl podle znalce konkurovat penzion Labská, který je ve Špindlerově Mlýně, například restaurace Sokolovna zase neposkytuje hotelové služby. "Penzion Labská je dokonce na sjezdovce," doplnil k tomu Babiš. "Vůbec nerozumím, jak někdo mohl argumentovat relevantním trhem," prohlásil.

Podle Nagyové pak z výpovědi znalce vyplynulo, že je vymezení relevantních trhů velmi složitá otázka. Zopakovala, že při podání žádosti o dotaci nepochybila. Další ekonomická znalkyně poté dodala, že v letech 2008 a 2009 farma ještě nefungovala, její konkurenci proto nešlo vymezit.

"Je potřeba připomenout, že důkazy jsou hodnoceny ve vzájemných souvislostech, nejenom samostatně," řekl novinářům Cimbala. Posudky, které se zabývají produkty a posuzovanými službami, jsou podle něj pouze jednou částí, která slouží k posouzení právní otázky společného trhu. Tu bude posuzovat soud.

V předchozích dnech hlavního líčení se podle mluvčího žalobců také podařilo prokázat, že při převodu akcií Čapího hnízda na členy Babišovy rodiny nastaly určité manipulace. Jeden ze svědků, Andrej Babiš mladší, totiž řekl, že nikdy neměl zájem o farmu ani být jejím akcionářem.

Ještě před výslechem znalce z oboru ekonomie zamítl soudce Jan Šott doplnění výpovědi znalkyně psycholožky Jindřišky Záhorské, která vyšetřovala zdravotní stav Babiše mladšího. Podle soudce se už vyjádřila dostatečně. Advokát Michael Bartončík tak alespoň přečetl policejní usnesení o údajném únosu Babišova syna na Krym.

"To je samozřejmě sprostá lež," uvedl Babiš k obvinění z únosu. Poukázal na pasáž policejního usnesení, podle kterého i matka Babišova syna uvedla, že si únos vymyslel.

Odpoledne by měli doplnit svou výpověď oba obžalovaní. Pokud bude následně dokazování ukončeno, mohli by státní zástupce, obhájci i Babiš s Nagyovou přistoupit k závěrečným řečem. Rozsudek by pak mohl padnout ještě před prvním kolem prezidentských voleb, které se konají 13. a 14. ledna. Záleží však na vývoji jednání, hlavní líčení je zatím nařízené do pátku.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Témata: Čapí hnízdo

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější