Fico získal důvěru parlamentu pro svou novou vládu

Kabinet Roberta Fica (Směr-SD) získal důvěru Národní rady (NR) Slovenské republiky. Poslanci ve Sněmovně odsouhlasili programové prohlášení vlády v počtu 78 poslanců ze 143 přítomných, proti bylo 65.

Rober Fico

Vládní program poslancům předložil premiér ještě minulý týden a požádal je o vyslovení důvěry kabinetu. Diskuse trvala čtyři dny, vystoupilo v ní přes 70 řečníků, zejména z opozice.

Její zástupci vládnímu programu vyčítali nedostatek konkrétních a jasných cílů. V závěru diskuse premiér poděkoval řečníkům a dodal, že členové vlády diskusi sledovali a že ve více vystoupeních viděl podnětné myšlenky.

Podle nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) má Slovensko nejhorší zkušenosti právě s Ficovými vládami. "Vždy je provázela korupce, vulgárnost, naše země stagnovala, a ta poslední skončila vraždou novináře a jeho snoubenky," uvedl předseda PS Michal Šimečka.

Programové prohlášení podle agentury TASR deklaruje prioritu silného sociálního a právního státu založeného na principech tržního hospodářství, které je dobře regulováno a potřebně upraveno. Vláda vyjádřila závazek obnovit partnerský dialog na všech úrovních a respektovat oprávněné požadavky partnerů.

V souladu s tím chce nová vláda podniknout kroky směřující k modernizaci a efektivitě státu, s důrazem na sociální jistoty, konkurenceschopné podnikatelské prostředí, zlepšení kvality vzdělávání a zdravotní péče a posílení důvěry veřejnosti ve spravedlnost a právní stát. Zároveň však zdůraznila, že důležité vnitrostátní sociálně-ekonomické cíle neumožní další zvyšování výdajů na obranu.

V rámci svého programu se vláda zavázala zastavit zneužívání bezpečnostních složek k politickým cílům a uklidnit polarizovanou společnost. Rovněž věnuje pozornost národnímu sebevědomí, posilování suverenity, státnosti a zdravého vlastenectví, s důrazem na úctu k státním symbolům, národním a kulturním tradicím.

Ohledně zahraniční politiky se vláda zavázala pokračovat v podpoře řešení konfliktu na Ukrajině, které respektují principy mezinárodního práva, včetně nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Tato podpora má být poskytována v souladu s mezinárodně uznanými hranicemi a právem Ukrajiny na sebeobranu.

Slovenská vláda také plánuje aktivně vystupovat proti zrušení práva veta při rozhodnutích Evropské unie, která vyžadují jednomyslný souhlas všech členských států. Taktéž se postaví proti neodůvodněnému přesouvání pravomocí z členských zemí na EU. Přestože někteří členové tříčlenné vládní koalice vyjádřili kritiku některých rozhodnutí a kroků EU, považuje slovenská vláda členství v unii za nenahraditelné.

V obsáhlém dokumentu s názvem "Lépe, klidněji a bezpečněji žít", který má 88 stran, vláda slibuje zavedení bankovní daně a vyšší zdanění pro občany s vyšším příjmem. Naznačuje také vyšší zdanění mimořádných zisků firem, což částečně inicioval předchozí kabinet. Majitelé dvou nebo více nemovitostí určených k bydlení by měli čelit vyšší majetkové dani.

Plánuje se rovněž zvýšení daní z tabáku a lihu a uvažuje se o zdanění slazených nápojů. Vláda rovněž potvrdila svůj odmítavý postoj k poskytování vojenské pomoci Ukrajině, která čelí ruské vojenské invazi.

Témata: Rober Fico | Slovensko

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Související:

Nejnovější