Firmy a úřady v USA tlačí na očkování, zaměstnanci mnohdy nemají na výběr

Ačkoliv administrativa amerického prezidenta Joea Bidena už měsíce opakovaně vybízí Američany, aby se co nejrychleji nechali naočkovat proti covidu-19, miliony jich nadále váhají nebo vakcíny zcela odmítají. Federální vláda nemá pravomoc očkování plošně nařídit, k takzvaným očkovacím příkazům se nicméně v poslední době uchyluje řada velkých firem, univerzit, nemocnic i jednotlivých států a místních úřadů. Podobných iniciativ přitom bude zřejmě přibývat, domnívají se experti.

Vakcína proti nemoci covid-19, ilustrační foto

Očkování po svých zaměstnancích vyžadují už technologičtí giganti Facebook, Google či Microsoft, firmy provozující alternativní taxislužby Uber a Lyft, největší soukromý zaměstnavatel Walmart, největší producent potravin v USA Tyson Foods, filmové a streamovací společnosti Netflix a Disney, případně i banky Morgan Stanley a Goldmans Sachs. Tento týden se k nim připojila i letecká společnost United - jako první z velkých amerických aerolinek.

Většina firem se snaží přimět zaměstnance k naočkování například nabídkou finančního bonusu nebo dnů dovolené navíc. Nenaočkované pracovníky a návštěvníky od určitého data přestanou některé firmy pouštět do svých kanceláří, nebo od nich budou vyžadovat pravidelné testy na koronavirus, nošení roušky a udržování rozestupů od ostatních zaměstnanců.

K podobnému kroku se již uchýlilo přes 600 amerických univerzit, které nenaočkovaným zakázaly vstup do učeben nebo do celého areálu školy. Jejich počet zřejmě ještě poroste, vzhledem k tomu, že soud v Indianě v červenci zamítl stížnost některých studentů z tamní univerzity, podle nichž je takové opatření neústavní.

Povinné očkování pomalu zavádějí i některé nemocnice, včetně prestižní sítě nemocnic Mayo Clinic. Činí tak v návaznosti na společné prohlášení většiny hlavních lékařských asociací, které vyzvaly poskytovatele zdravotní péče k očkovacím příkazům. Mnoho zařízení se nicméně takových kroků nadále obává, zejména kvůli hrozbám případných žalob anebo ze strachu, že od nich odejdou někteří těžko nahraditelní zaměstnanci.

Určité opatření v rámci svých pravomocí přijímá i federální vláda. Biden nařídil povinnou vakcinaci více než dvěma milionům federálních zaměstnanců, ačkoliv jim nehrozí propuštění, pokud se jeho výzvou nebudou řídit. Budou se však muset pravidelně nechat testovat a dodržovat další protiepidemická opatření na pracovišti.

Ministerstvo pro záležitosti veteránů také přikázalo očkování všem zdravotníkům v nemocnicích pod jeho správou. Úřad je jedním z největších poskytovatelů zdravotní péče v USA, nařízení se tak dotkne asi 100.000 lidí.

Biden také vyzval americkou armádu, aby vakcínu proti covidu-19 zařadila na seznam očkovacích látek povinných pro příslušníky ozbrojených sil USA. Ministr obrany Lloyd Austin pak řekl, že brzy s podobným nařízením zřejmě přijde.

Opatření přijaly i některé státy, například Kalifornie a New York, které požadují očkování po všech vládních zaměstnancích. Město New York také jako první v USA bude chtít očkovací průkaz po všech, kteří se budou chtít zúčastnit většiny aktivit ve veřejných vnitřních prostorech, například navštívit bar, restauraci, posilovnu anebo představení.

Většina firem, nemocnic i místních úřadů nicméně s nařízením povinného očkování nadále váhá. Mnoho jich za největší překážku považuje to, že ani jedna z nasazených covidových vakcín dosud nezískala plné schválení od amerických regulačních úřadů. V USA se nyní, podobně jako jinde ve světě, očkuje vakcínami firem Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson na základě mimořádného povolení.

Po plném schválení prvních očkovacích látek, které odborníci očekávají letos na podzim, se zřejmě příkazů k naočkování bude objevovat u amerických zaměstnavatelů stále více. Tento trend posílí také předpokládaný pokračující nárůst denního počtu nově infikovaných lidí spojovaný s šířením nakažlivé varianty koronaviru zvané delta, domnívají se experti.

Spojené státy nicméně zůstanou v tomto ohledu geograficky rozděleny. V zemi je nyní plně naočkovaných přes 50 procent celé populace a Biden i jiní činitelé jeho administrativy opakovaně hovoří o nynější fází šíření nákazy jako o "pandemii neočkovaných". Většina nových infekcí i osob přijatých do nemocnic kvůli vážnému průběhu covidu-19 se totiž objevuje ve státech s nejmenší proočkovaností.

V těch povětšinou vládnou republikánští politici, kteří se veřejně stavějí proti povinné vakcinaci a podnikají kroky, jimiž se snaží podobné příkazy znemožnit. Podle expertů je přitom takový postup z právního hlediska stejně obhajitelný jako nařízení povinného očkování některými činiteli v jiných částech USA.

Témata: očkování | USA | newsbox.cz

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější