Francouzi volí počtvrté za dva měsíce, rozhodnou o novém složení dolní komory

Francouzi jdou v neděli počtvrté za dva měsíce k volebním urnám, po dvou kolech prezidentských voleb a prvním kole voleb parlamentních nyní definitivně rozhodnou o novém složení dolní komory parlamentu. Podle průzkumů by koalice prezidenta Emmanuela Macrona mohla v Národním shromáždění ztratit většinu, jejím hlavním rivalem je aliance vedená krajně levicovým politikem Jeanem-Lukem Mélenchonem.

Francie, ilustrační foto

První kolo minulou neděli sice Macronova centristická koalice Spolu (Ensemble) s 25,72 procenta hlasů vyhrála, ale jen velmi těsným rozdílem (o necelou desetinu procentního bodu) před Mélenchonovou aliancí NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie), která dostala 25,66 procenta. Třetí skončila s 18,68 procenta krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové.

Klíčové v neděli bude, kolik voličů odradí už čtvrté hlasování za dva měsíce. Minulou neděli jich přišlo jen 47,5 procenta, což byla pro první kolo parlamentních voleb rekordně nízká účast. Podle analytiků voliči v posledních letech ztrácejí zájem o parlamentní volby částečně právě proto, že se konají tak brzy po volbách prezidentských. Vybírání poslanců považují mnozí Francouzi za méně důležité, navzdory tomu, že parlament schvaluje zákony.

V dubnových prezidentských volbách Mélenchon jen těsně skončil třetí, a nepostoupil tak do rozhodujícího druhého kola, v němž Macron opět porazil Le Penovou. Nyní má sedmdesátiletý politický veterán s koalicí NUPES podle průzkumů šanci na 150 až 210 křesel z celkových 577, zatímco Macronově alianci slibují průzkumy 255 až 300 hlasů oproti nynějším asi 346. Hrozí tak, že Macron na potřebnou většinu 289 křesel nedosáhne a bude muset hledat podporu dalších spojenců. Jen těžko tak bude prosazovat své reformy, například důchodovou.

Macronův plán zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu z 62 na 65 let patřil k nejviditelnějším bodům jeho prezidentské kampaně. Mélenchon naopak navrhuje důchodový věk snížit na 60 let a kromě toho se snaží voliče oslovit zvýšením minimální mzdy o 15 procent či zmrazením cen základních potravin. Nicméně i uvnitř Mélenchonovy koalice, která zahrnuje kromě jeho strany Nepodrobená Francie (LFI) také komunisty, socialisty a zelené, panují rozpory, například v názoru na členství v EU. To pevně podporují zelení a socialisté na rozdíl od druhých dvou členů koalice.

Podle opozice i některých analytiků francouzský prezident zřejmě velké obavy ze ztráty většiny v parlamentu nemá, když místo kampaně cestuje po Evropě. Tento týden byl v Rumunsku, v Moldavsku či v Kyjevě, kde podpořil Ukrajinu v její snaze získat postavení kandidáta členství v Evropské unii. K volebnímu programu svého největšího soupeře řekl: "Zmiňují 20krát slovo daně a 30krát slovo zákaz, tak jasně vidíte, o čem ten program je."

Nicméně svým ministrům Macron pohrozil, že přijdou o křeslo ve vládě, pokud v neděli ve svých obvodech nevyhrají. Prohrát by mohli mimo jiné ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune či ministryně pro životní prostředí Amélie de Montchalinová, kteří v první kole skončili za kandidáty NUPES.

Francouzský systém voleb do Národního shromáždění je dvoukolový většinový a poměrně složitý. Pokud v prvním kole v daném obvodu nikdo nezíská většinu, postupují do druhého kola ti, kteří dostali víc než 12,5 procenta, nebo minimálně první dva kandidáti.

Volební místnosti se v neděli otevřou v 08:00 a na většině míst se uzavřou v 18:00, v některých velkých městech se ovšem bude hlasovat až do 20:00.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější