Francouzská policie zasáhla proti tzv. konvoji svobody, zakročila i Kanada

Pařížská policie zadržela nejméně 500 vozidel, která se navzdory policejnímu zákazu pokoušela vjet do francouzského hlavního města a zúčastnit se zde protestu proti koronavirovým omezením, který se inspiroval takzvaným konvojem svobody v Kanadě. Policisté také rozdali zhruba 300 pokud a zatkli sedm osob, dvě údajně měly u sebe nože, kladiva a kanystry s benzínem a pět osob mělo praky, uvedl zpravodajský server BBC.

Francouzská policie, ilustrační foto

Policisté také rozdali zhruba 300 pokut a zatkli sedm osob, dvě měly u sebe nože, kladiva a kanystry s benzínem a pět osob mělo praky, uvedl zpravodajský server BBC. Mezi zadrženými je i jeden z vůdců protestního hnutí žlutých vest Jérôme Rodriguez, napsala agentura AFP s odvoláním na policejní zdroj.

I přes zákaz akce se tisíce odpůrců očkovacích certifikátů a souvisejících omezení podle webu televizní a rozhlasové stanice BFMTV sjely v konvojích z celé Francie a utábořily se v předvečer chystaného protestu u bran Paříže. Policie byla odhodlána blokádě zabránit, i přesto se ale některá vozidla dostala do centra města a způsobila tam dopravní chaos. Prefektura zmobilizovala na 7200 policistů a četníků.

Premiér Jean Castex v televizi vybídl pořádkové síly, aby proti všem pokusům o zablokování dopravy v metropoli postupovaly nekompromisně a tvrdě.

Poprvé od demonstrací přívrženců hnutí žlutých vest jsou zmobilizována i obrněná vozidla četnictva, uvedla agentura AFP. Podle prefekta Didiera Lallementa jsou v pohotovosti i desítky odtahových vozidel. Policie odhadla počet vozidel v různých konvojích u bran Paříže na 3300.

Zákaz shromažďování kolon v pátek potvrdily soudy, které zamítly dvě odvolání.

"Je to zrada. Základy dekretu (o zákazu protestu) nejsou v souladu se zákonem, se svobodou demonstrovat," řekla AFP aktivistka Sophie Tissierová, která se angažovala i v hnutí žlutých vest a nyní v protestech proti očkování a pandemickým opatřením.

"Právo demonstrovat a svoboda slova jsou ústavně zaručeným právem, ale právo blokovat ostatní a bránit jim v dopravě nikoliv," odpověděl šéf vlády.

Organizátoři tzv. konvojů svobody se inspirovali hnutím proti epidemickým opatřením v Kanadě. Stovky kamionů, mezi nimiž jsou i dodávky a přívěsy, již dva týdny blokují dopravu v centru tamní metropole Ottawy a neprůjezdné jsou kvůli blokádě také některé důležité hraniční přechody mezi Kanadou a USA.

Podobné protesty se chystají i v jiných zemích. Desítky nákladních aut a dalších vozidel, od traktorů po auta s přívěsy, přijely v sobotu do Haagu a v rámci nizozemského konvoje svobody zablokovaly vjezd do historického parlamentního komplexu. K řidičům se připojila i skupina protestujících s transparentem s nápisem "Láska a svoboda, žádná diktatura". Policie vyzvala demonstranty, aby se přesunuli do parku, kde mohou v demonstraci pokračovat, napsala agentura AP.

Kanadská policie zahájila operaci k vyklizení blokády mostu Ambassador

Kanadská policie zahájila akci, jejímž cílem je dostat z mostu na kanadsko-americké hranici protestující proti pandemickým omezením. Ambassador Bridge je důležitou spojnicí mezi USA a Kanadou a jeho zablokování narušilo obchod mezi oběma zeměmi. Příkaz k ukončení blokády vydal soud, uvedla agentura Reuters.

Demonstranti zablokovali Ambassador Bridge na počátku tohoto týdne. V pátek soudce vydal soudní příkaz k ukončení blokády do 19 hodin místního času (dnešní 01:00 SEČ). Demonstranti však zůstávali na místě i po uplynutí tohoto termínu, a to navzdory varováním policie, že každý, kdo blokuje silnici, může být zatčen a může mu být zabaveno vozidlo.

Policie z města Windsor v kanadské provincii Ontario dnes na twitteru uvedla, že zahájila vymáhání práva na mostě Ambassador Bridge a v jeho blízkosti. Vyzvala demonstranty, aby se chovali podle zákona a pokojně a ostatní, aby se v tuto chvíli oblastem, ve kterých se demonstruje vyhnuli.

Podle agentury AP se dnes ráno místního času na místě pohybovalo venku asi 20 protestujících. Ostatní zůstávali ve svých vozech.

Premiér provincie Ontario Doug Ford vyhlásil v pátek v provincii stav nouze. To umožňuje jeho vládě ukládat pokuty až 100.000 USD (2,1 milionu Kč) a jeden rok vězení těm, kteří budou nadále nezákonně blokovat silnice, mosty, chodníky a další kritickou infrastrukturu.

Ambassador Bridge spojuje americké město Detroit s kanadským městem Windsor a je nejrušnějším americko-kanadským hraničním přechodem. Proudí tudy 25 procent veškerého obchodu mezi oběma zeměmi. Jeho zablokování přimělo řadu automobilek omezit výrobu kvůli nedostatku součástek.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější