Francouzský tisk si v kauze Pandora na jednom z předních míst všímá Babiše

Únik důvěrných dokumentů, tzv. Pandora Papers, a novinářské vyšetřování odhalilo, jak mnoho šéfů států a vlád skrývá svůj majetek za nastrčenými společnostmi v daňových rájích. Jsou mezi nimi jeden král, sedm prezidentů, čtyři stávající premiéři a stovky politiků z více než 90 zemí, píše francouzský list Le Monde, který se také do zkoumání milionů dokumentů zapojil. Z výše uvedeného "politického katalogu" si na prvním místě všímá majetku předsedy české vlády Andreje Babiše ve Francii.

Andrej Babiš

"Jedná se o dvoupatrovou vilu s kulečníkem, kinosálem, saunou a bazénem, obklopenou obrovským panstvím 16 pozemků v kopcích obce Mougins (v departementu Alpes-Maritimes), ležící dále ve vnitrozemí od města Cannes. Většina sousedů Château Bigaud na francouzské Riviéře netuší, že jde o majetek českého premiéra Andreje Babiše (67), šestého největšího boháče ve své zemi, který tento majetek koupil v roce 2009 prostřednictvím řetězce společností z daňových rájů," píše Le Monde. Připomíná, že o dva roky později Babiš vstoupil do české politiky se sliby "protikorupční revoluce" a od roku 2017 stojí v čele české vlády.

Tento milovník Francie a francouzské kultury se nikdy netajil vlastnictvím sousední restaurace Paloma, uzavřené v roce 2019, ale nedeklaroval, že přes ulici vlastní 40.000 metrů čtverečních nemovitostí, nakoupených přes nesčetné společnosti se sídlem v Monaku, Britských Panenských ostrovech a v USA, uvedl deník. Dodal, že v Babišových majetkových přiznáních, která musel vyplnit od svého prvního zvolení do českého parlamentu v roce 2013, nefigurují firmy SCP Bigaud, Blakey Finance či Boyne Holdings, odhalené v rámci kauzy Pandora Papers.

Miliardář se uchýlil k neprůhlednému postupu, který znemožnil jeho identifikaci, poznamenává Le Monde a cituje německého daňového experta Christopha Trautvettera: "Jde o typické struktury pro daňové úniky či praní peněz." Babiš nechtěl odpovědět na otázky novinářského konsorcia ICIJ, ale podezření popřel mluvčí jeho skupiny Agrofert Karel Hanzelka. Ten v e-mailu ujistil, že "všechny naše transakce proběhly naprosto legálně a zaplatili jsme všechny požadované daně", píše francouzský deník.

Babiše uprostřed kampaně před parlamentními volbami, naplánovanými na 8. a 9. října, již vyšetřuje Evropská komise, protože nadále ze zákulisí provozuje své podnikání a těží z milionů eur z evropských fondů, podotkl Le Monde. Český premiér, "známý tím, že kombinuje své profesní, rodinné a politické záležitosti", využil také své manželky k "repatriaci" svého majetku na Riviéře: Monika Babišová se krátce mihla na shromáždění akcionářů v roce 2018, kdy byly Château Bigaud a sousední pozemky převedeny z firmy z daňového ráje do jedné z Babišových českých společností SynBiol, která se oficiálně specializuje na "paliva" a "výrobu nebezpečných chemikálií", dodal list.

Majetku českého premiéra na jihu Francie si všímají i další francouzská média. "Miliardář, pokládaný za českého Donalda Trumpa, odsuzuje spiknutí, jehož cílem je podle něj snížit jeho šance na vítězství ve volbách," píše na svém webu list Ouest-France, rekapitulující Babišovu podnikatelskou a politickou dráhu, včetně sporů o konflikt zájmů a Čapí hnízdo a obvinění z dotačních podvodů. Připomněl, že Babiš neváhal a koupil dva deníky, které před jeho vstupem do politiky o něm publikovaly kritické články. A že jako premiér sice nechce odejít z EU a přestat pobírat unijní dotace, ale postavil se proti unijní migrační politice: dokonce uprostřed krize okolo evakuace Afghánců prchajících před Tálibánem prohlásil, že pro afghánské uprchlíky nebude v EU místo. A dál čerpá dotace pro Agrofert.

Radio France se na svém webu zabývá rolí Azurového pobřeží při praní špinavých peněz, a to právě na příkladu Babišových transakcí s místními nemovitostmi, které popisují dokumenty Pandora Papers, kdy se z propletence půjček zdá, že věřitel a dlužník vypadají jako tatáž osoba. "Tuto techniku lze použít, když původ finančních prostředků věřitelské společnosti je pochybný," vysvětluje Maurice Feferman ze společnosti Swiss Life Assets Managers. Podle něj komplikovanost operací měla odradit francouzské daňové úřady či služby pro boj proti praní špinavých peněz od bližšího zájmu o tyto transakce.

Odhalení Mezinárodního konsorcia investigativních žurnalistů týkající se zapletení Andreje Babiše do praní peněz prostřednictvím koupě zámku na Azurovém pobřeží poukazuje na nedostatečnou kontrolu v tomto sektoru, poznamenává portál Le Dauphiné.

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Putin prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí radikální…

25.03.2024 21:32 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí …

RB OSN poprvé od začátku války v Pásmu Gazy schválila rezoluci o příměří

25.03.2024 18:44 Rada bezpečnosti OSN v pondělí poprvé od začátku probíhající války v Pásmu Gazy schválila rezoluci,…

Související:

Nejnovější