Gazdík představil Zemanovi svou vizi vývoje školství, řeč přišla i na epidemii

Kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) diskutoval dnes v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o aktuálních problémech škol kvůli epidemii covidu-19 i o vizi školství na další čtyři roky. Na většině věcí se spolu shodli. Gazdík to po jednání s prezidentem řekl novinářům.

Petr Gazdík jednal s prezidentem Milošem Zemanem. (2.12.2021)

Zeman se podle něj zajímal například o názor na nastavení distanční výuky, možné změny v maturitách nebo o to, jaké obory by se měly upřednostňovat.

"Pan prezident byl detailně informován, jak o mém životopisu, tak o problémech současného českého školství a o možnostech jejich řešení v budoucnu. Diskutovali jsme víc než půl hodinu o tom, jak vidím aktuální problémy ve školství, jak s koronavirem, tak vize školství na příští čtyři roky, o tom, kam jej chci směřovat," řekl Gazdík. Zeman se podle něj v problematice školství velmi dobře orientuje. "Na většině věcí směřování školství jsme se shodli," dodal.

Co se týče aktuální situace kolem epidemie, hovořil Gazdík s prezidentem mimo jiné o současném zapojování ředitelů do trasování rizikových kontaktů ve školách, protože to hygienici nestíhají. Gazdík podotkl, že na to, že to bude problém, upozorňoval už v září a mrzí ho to, že se jeho předpověď vyplnila. Zeman se podle něj také zajímal o jeho názor na fungování distanční výuky.

Dalším tématem rozhovoru byla podle Gazdíka podoba maturit, kterou by nastupující pětikoalice chtěla upravit. Uvedl, že není zastáncem častých změn zkoušek, jak se to dělo někdy v minulosti. Takový přístup podle něj hodnotu zkoušek snižuje. "Jsem připraven hledat politickou a také společenskou shodu na budoucí podobě maturit a strašně bych si přál, aby ta budoucí podoba maturit zůstala po nějaký čas minimálně deseti let," řekl. Poznamenal, že za základ pro diskuzi považuje návrh think-tanku Vzdělávání 21, jehož je členem a podle kterého by vedle běžné maturity měla existovat maturita profesní.

Na schůzce se Zemanem mluvil i o technickém vzdělávání, o přílivu odborníků a náročnosti školství či o potřebných změnách obsahu vzdělávání. "Diskutovali jsme o tom, jaké obory by do budoucna mělo preferovat české školství, jak zvýšit náročnost, jak zabránit tomu, aby studenti nestudovali obory, ze kterých pak nenajdou uplatnění," uvedl. Otázka financování nebo inkluze, tedy společného vzdělávání handicapovaných a jinak znevýhodněných dětí s talentovanými a ostatními v běžných školách, se podle něj dnes neprobírala. Doplnil, že by se ale neoznačil za zastánce inkluze, která se podle něj v ČR nenastavila dobře.

Gazdík dodal, že neměl dojem, že by ho Zeman považoval za problematického kandidáta. "Pan prezident mě popřál hodně štěstí ty příští čtyři roky. Říkal, že školství je velmi náročné a že mě čeká množství tvrdé práce, ve které osvědčím, zda to umím, zda jsem odborník, nebo ne, což má pan prezident pravdu," řekl.

Dnes odpoledne má za Zemanem přijet ještě kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Cyklus schůzek s dalšími nominanty do vlády má skončit 10. prosince.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější