Gazdík představil Zemanovi svou vizi vývoje školství, řeč přišla i na epidemii

Kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) diskutoval dnes v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o aktuálních problémech škol kvůli epidemii covidu-19 i o vizi školství na další čtyři roky. Na většině věcí se spolu shodli. Gazdík to po jednání s prezidentem řekl novinářům.

Petr Gazdík jednal s prezidentem Milošem Zemanem. (2.12.2021)

Zeman se podle něj zajímal například o názor na nastavení distanční výuky, možné změny v maturitách nebo o to, jaké obory by se měly upřednostňovat.

"Pan prezident byl detailně informován, jak o mém životopisu, tak o problémech současného českého školství a o možnostech jejich řešení v budoucnu. Diskutovali jsme víc než půl hodinu o tom, jak vidím aktuální problémy ve školství, jak s koronavirem, tak vize školství na příští čtyři roky, o tom, kam jej chci směřovat," řekl Gazdík. Zeman se podle něj v problematice školství velmi dobře orientuje. "Na většině věcí směřování školství jsme se shodli," dodal.

Co se týče aktuální situace kolem epidemie, hovořil Gazdík s prezidentem mimo jiné o současném zapojování ředitelů do trasování rizikových kontaktů ve školách, protože to hygienici nestíhají. Gazdík podotkl, že na to, že to bude problém, upozorňoval už v září a mrzí ho to, že se jeho předpověď vyplnila. Zeman se podle něj také zajímal o jeho názor na fungování distanční výuky.

Dalším tématem rozhovoru byla podle Gazdíka podoba maturit, kterou by nastupující pětikoalice chtěla upravit. Uvedl, že není zastáncem častých změn zkoušek, jak se to dělo někdy v minulosti. Takový přístup podle něj hodnotu zkoušek snižuje. "Jsem připraven hledat politickou a také společenskou shodu na budoucí podobě maturit a strašně bych si přál, aby ta budoucí podoba maturit zůstala po nějaký čas minimálně deseti let," řekl. Poznamenal, že za základ pro diskuzi považuje návrh think-tanku Vzdělávání 21, jehož je členem a podle kterého by vedle běžné maturity měla existovat maturita profesní.

Na schůzce se Zemanem mluvil i o technickém vzdělávání, o přílivu odborníků a náročnosti školství či o potřebných změnách obsahu vzdělávání. "Diskutovali jsme o tom, jaké obory by do budoucna mělo preferovat české školství, jak zvýšit náročnost, jak zabránit tomu, aby studenti nestudovali obory, ze kterých pak nenajdou uplatnění," uvedl. Otázka financování nebo inkluze, tedy společného vzdělávání handicapovaných a jinak znevýhodněných dětí s talentovanými a ostatními v běžných školách, se podle něj dnes neprobírala. Doplnil, že by se ale neoznačil za zastánce inkluze, která se podle něj v ČR nenastavila dobře.

Gazdík dodal, že neměl dojem, že by ho Zeman považoval za problematického kandidáta. "Pan prezident mě popřál hodně štěstí ty příští čtyři roky. Říkal, že školství je velmi náročné a že mě čeká množství tvrdé práce, ve které osvědčím, zda to umím, zda jsem odborník, nebo ne, což má pan prezident pravdu," řekl.

Dnes odpoledne má za Zemanem přijet ještě kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Cyklus schůzek s dalšími nominanty do vlády má skončit 10. prosince.

Válek zažehnal avizovaný protest lékařů

22.10.2024 10:09 Praktičtí lékaři odvolali plánovaný protest, který měli uskutečnit koncem října. K rozhodnutí došlo…

Platy politiků nebudou nižší než 109 tisíc korun, vyplývá z návrhu

21.10.2024 16:55 Platy politiků se od ledna zvýší o necelých sedm procent. Řadový poslanec či senátor si polepší o…

Policie vyšetřuje případ vraha na Plzeňsku. Jednu zabil, u druhé se o to…

21.10.2024 08:47 Policie se od neděle zabývá řáděním vraha v Plzeňském kraji, který jednoho člověka zabil a druhého…

Hnutí ANO volby jasně vyhraje, ukazují průzkumy

20.10.2024 18:01 Podle aktuálních volebních průzkumů by hnutí ANO Andreje Babiše s výrazným náskokem vyhrálo říjnové…

Babiš řekl, s kým chce po volbách koalici

20.10.2024 15:30 Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v pořadu Partie na CNN Prima News jasně…

Bartošek a Hladík skončili ve vedení lidovců

19.10.2024 14:08 Ministr životního prostředí Petr Hladík odmítl nominaci na řadového místopředsedu KDU-ČSL a rozhodl…

Výborný porazil Jurečku a vrací se do čela KDU-ČSL

18.10.2024 18:31 Předsedou KDU-ČSL byl na pátečním stranickém sjezdu zvolen ministr zemědělství Marek Výborný, který…

Digitalizace stavebního řízení bude trvat ještě roky, oznámil Kupka

16.10.2024 18:26 Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) představili…

Spor mezi lékaři a Válkem bobtná. Protestovat chtějí celé nemocnice

16.10.2024 15:44 Česká lékařská komora (ČLK) a další zdravotnické odbory ostře kritizovaly dosavadní jednání s…

Vodafone měl výpadek. Návod pro případ, že vám služby stále nefungují

16.10.2024 10:32 Jednoho ze tří velkých mobilních operátorů v České republice postihl ve středu ráno výpadek.…

Související:

Nejnovější