Google se soudí s USA. Podle právníků se rozhodne o budoucnosti internetu

V USA začal v úterý soudní proces s internetovým gigantem Google v otázce zneužívání dominantního postavení na trhu. Projednávání případu má zabrat deset týdnů.

Google.

"Tahle kauza je o budoucnosti internetu a o tom, zda vyhledavač Google bude mít smysluplnou konkurenci," prohlásil dnes u soudu právní zástupce ministerstva spravedlnosti Kenneth Dintzer. O procesu informuje americká zpravodajská stanice CNN.

Dintzer zmínil, že společnost platí 10 miliard dolarů ročně Applu a dalším firmám, aby si zajistila, že její vyhledávání je základním či dokonce jediným nástrojem dostupným v prohlížečích a na mobilních zařízeních, které používají miliony lidí po celém světě.

Jedná se o druhou federální antimonopolní žalobu podanou proti Googlu, která tvrdí, že společnost porušuje antimonopolní zákony tím, jak získává nebo udržuje své dominantní postavení. Žaloba ministerstva spravedlnosti podaná v roce 2020 se zaměřuje na monopolní postavení Googlu v oblasti vyhledávání.

Ačkoli Google zůstává s velkým náskokem lídrem trhu, jeho podíl na příjmech z digitální reklamy v USA se snižuje. Loni činil podle společnosti Insider Intelligence jeho podíl na tamním trhu 28,8 procenta, zatímco v roce 2016 to bylo 36,7 procenta. Reklama představuje přibližně čtyři pětiny tržeb Googlu.

Témata: Google | USA

Související:

Nejnovější