Habeck: Sankce vůči Rusku zpomalí oživení německé ekonomiky

Sankce uvalené na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu a související růst cen energie zpomalí oživení německé ekonomiky. Uvedl to dnes německý ministr hospodářství Robert Habeck. Dodal, že Německo nyní pracuje na snižování závislosti na ruském plynu, postavil se však proti zákazu dodávek energie z Ruska. Zároveň slíbil podporu podnikům, které se potýkají s negativními dopady ukrajinské krize. Vyzval rovněž k okamžitému zmrazení majetku ruských oligarchů.

Německo, ilustrační foto

"Důsledky sankcí a války jsou patrné a situace zůstává napjatá," řekl Habeck po setkání s představiteli německého podnikatelského sektoru. "Doufali jsme, že na jaře zažijeme (hospodářský) vzestup, fázi oživení. Nyní tu však máme dopady války," dodal. Německé podniky nicméně podle něj sankce vůči Rusku podporují, napsala agentura Reuters.

Habeck rovněž uvedl, že německé úřady by měly podniknout kroky ke zmrazení majetku ruských oligarchů. "Majetek ruských oligarchů musí být okamžitě zmrazen. Předpokládám, že příslušné úřady spolkové vlády podniknou potřebné kroky," prohlásil.

Podle agentury DPA se Habeck vyslovil proti zákazu dovozu energie z Ruska. "Potřebujeme tyto dodávky energie k zajištění cenové stability a energetické bezpečnosti Německa," prohlásil. Dodal, že Německo je na dodávkách plynu z Ruska závislé , ale pracuje na co nejrychlejší změně tohoto stavu. Ministr rovněž upozornil, že ke snižování závislosti mohou přispět také občané. "Jestli chcete Putinovi trochu uškodit, pak šetřete energií," řekl.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu snížil o 0,3 procenta. Německá centrální banka již minulý měsíc uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí HDP pravděpodobně opět klesne. Německá ekonomika by tak mohla vstoupit do technické recese, která se obvykle definuje jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Témata: Německo | sankce | Rusko

Související:

Nejnovější