Hamáček bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje do Česka

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje z Kábulu do Česka. Nabídky samospráv už obdržel, řekl dnes na tiskové konferenci v Lidovém domě. Nechtěl upřesnit, kolika lidí se evakuace bude týkat, sdělil pouze, že je rád, že první letadlo ráno přistálo.

Jan Hamáček

"Ještě nějaké lety bychom potřebovali," uvedl. V textové zprávě pro ČTK ministr upřesnil, že jednání s Asociací krajů ČR bude v tomto týdnu.

Hamáček doplnil, že český azylový systém počítá s tím, že každý případ se posuzuje individuálně. Současně nemůže Česko nepřijmout někoho, kdo by byl v ohrožení, což podléhá soudnímu přezkumu. Později dodal, že je nutné odlišovat ekonomickou migraci.

"Naším cílem je dostat do Česka co nejvíce lidí, kteří jsou v programu," uvedl Hamáček. Situaci v Kábulu popsal jako absolutní kolaps vlády a tamních bezpečnostních sil, postup Tálibánu jako bezprecedentně rychlý. Uvedl, že některé země ještě nebyly schopny své letouny do Kábulu dostat. Česko v této věci podle něj vede jednání "o nějaké formě mezivládní spolupráce s cílem pomoci co nejvíce lidem".

První evakuační letadlo přiletělo na letiště v pražských Kbelích z Afghánistánu dnes ráno. Přivezlo 46 Čechů nebo afghánských spolupracovníků české ambasády a armády a jejich rodinných příslušníků. Do Kábulu dopoledne odstartoval další evakuační stroj. "Lidem, kteří dorazí, jsme připraveni poskytnout maximální součinnost, aby se integrovali," uvedl Hamáček za ministerstvo vnitra. Doplnil, že již obdržel nabídky samosprávy. Evakuovaní by podle něj měli dostat důstojné uplatnění.

S nabídkou jednání se na Hamáčka obrátil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Za Prahu jsme připraveni vypomoci s přijetím afghánských tlumočníků a jejich rodin. Podobně jsme už spolu s vládou našli společné řešení v případě pomoci běloruským disidentům. Napsal jsem Janu Hamáčkovi, aby se neváhal na mě obrátit," uvedl Hřib na twitteru.

Na jednání o Afgháncích s Asociací krajů v tomto týdnu se Hamáček domluvil s jejím předsedou a jihočeským hejtmanem Martinem Kubou (ODS). "Dohodli jsme se s hejtmanem Kubou jako šéfem asociace na jednání tento týden," napsal ministr ČTK. Odmítl možnost, že by téma bylo součástí plánovaného úterního jednání Asociace krajů s členy vlády, jak to zmínil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO). "Žádná videokonference s hejtmany zítra (v úterý) není," napsal Hamáček.

Kuba před tím řekl ČTK, že Hamáček se na něj zatím neobrátil a že nemá k záměrům vlády s Afghánci žádné informace. Podobně se vyjádřili zástupci Vysočiny, Zlínského, Královéhradeckého a Olomouckého kraje. "Pokud budeme mít k dispozici detailní informace a obrátí se na nás ministerstvo zahraničních věcí či ministerstvo obrany, jsme připraveni o pomoci jednat," uvedl na dotaz ČTK hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Česká republika slíbila pomoct místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Opozice vládu kritizuje za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

Česká diplomacie odvolala velvyslance Pivoňku z Ruska

05.05.2024 14:15 Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti…

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

WHO připravuje plán nouze pro případ izraelského postupu do Rafahu

03.05.2024 16:51 Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní…

TOP 09 hledá nového nástupce Langšádlové. Tuleja se vzdal nominace

03.05.2024 15:05 Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát…

Ruská kyberšpionáž se týká i Česka. Ministerstvo se ozvalo

03.05.2024 14:14 Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního…

V Česku se řítil vlak bez strojvedoucího po trati. Nakonec vykolejil

02.05.2024 17:20 Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova…

Pohonné hmoty mají zlevňovat kvůli poklesu cen ropy

02.05.2024 14:05 Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení…

Policisté našli pohřešovanou dívku z Ústí nad Labem mrtvou

02.05.2024 12:45 Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem…

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Související:

Nejnovější