Hamáček neuspěl se žalobou na Seznam.cz kvůli tvrzením ohledně Vrbětic

Bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) neuspěl se žalobou na majitele webu Seznam.cz a reportéry Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou kvůli tvrzením o jeho záměru vyměnit kauzu Vrbětice za ruské vakcíny. Server mu nemusí platit, rozhodl dnes soud. Soudkyně Eva Harmachová žalobu Hamáčka vůči serveru zamítla, protože podle ní nebylo zasaženo do osobnostních práv exministra.

Jan Hamáček

Žalobu vůči Kroupovi a Cirokové rovněž zamítla, protože reportéři nejsou v dané věci jako zaměstnanci serveru tzv. pasivně legitimováni, což znamená, že nejsou nositelem hmotně-právní povinnosti, o kterou v řízení jde.

Advokátka Hamáčka Adéla Francúzová nechtěla komentovat, zda podá odvolání. Záležitost musí konzultovat s Hamáčkem. Ciroková s Kroupou rozsudek uvítali.

"Pravda je jenom jedna, my jsme do článků napsali jenom pravdu a soud nám dal za pravdu," řekla Ciroková. "Tvrdili jsme, že naše články jsou pravdivé a že k nim máme důkazy. My jsme soudu ty důkazy označili, soud si je provedl a došel k závěru, že jsme pravdu měli," dodal Kroupa. Jednání nechtěl kvůli utajenému řízení blíže komentovat. Poznamenal pouze, že "obsahem tajného dokazování a tajných dokumentů není nic, co říká pan Hamáček". Reportéři vyjádřili lítost, že Hamáček k soudu nepřišel, i když svou účast slíbil.

Zpravodajský server loni v květnu uvedl, že Hamáček na interní schůzce hovořil o úmyslu "vyměnit mezinárodní skandál" kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Bývalý ministr tvrzení odmítal a požadoval zaplatit deset milionů korun.

Harmachová po vynesení rozsudku řekla, že kvůli utajovaným informacím není zdůvodnění rozsudku veřejné. Uvedla, že napadenými články nebylo zasaženo do osobnostních práv exministra a proto byla žaloba vůči webu Seznam.cz zamítnuta.

Žalobu proti Kroupovi a Cirokové zamítla z jiného důvodu. "Tito novináři nejsou ve věci pasivně legitimováni. Novináři jsou zaměstnanci žalované číslo jedna, tedy Seznamu, tedy odpovědný je prioritně Seznam jako jejich zaměstnavatel," řekla soudkyně. Zaměstnanci jsou podle ní obecně odpovědní pouze v případě, že se dopustí takzvaného excesu, tedy když například vydají články bez souhlasu zaměstnavatele nebo proti jeho vůli.

Jednání mělo začít v únoru. Soudkyně ale žalobu projednávat nezačala, protože si vyžádala dokumenty související s trestním oznámením Hamáčka, které kvůli článku podal a které policie odložila.

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního z muničních skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. Loni 17. dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) s Hamáčkem oznámili, že české orgány činné v trestním řízení podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že v muničních skladech umístili nástražné zařízení, které způsobilo výbuch. Rusko účast svých agentů na explozích popírá. Kauza vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem a ke vzájemnému vypovídání diplomatů.

Server Seznam Zprávy následně počátkem května s odkazem na své zdroje zveřejnil, že Hamáček chtěl v dubnu odcestovat do Moskvy s plánem "vyměnit mezinárodní skandál" za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta.

Hamáček informace v minulosti popřel, zpráva serveru Seznam Zprávy je podle něj plná lží a spekulací. Uvedl, že v žádném okamžiku se neplánoval "jakýkoliv výměnný obchod s Ruskem". Šéfredaktor webu Jiří Kubík už dříve prohlásil, že Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.

Témata: Jan Hamáček

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Související:

Nejnovější