Hamás váhá s propuštěním dalších rukojmích, vadí mu chování Izraele

Vojenské křídlo Hamásu oznámilo odložení druhé výměny rukojmích za palestinské vězně. Izrael podle radikálů nedodržuje podmínky dohody o čtyřdenním příměří, které začalo v pátek, protože údajně neumožňuje kamionům s humanitární pomocí se dostat na sever Pásma Gazy.

Ilustrační fotografie.

Vojenské křídlo hnutí prohlásilo, že odkládá propuštění rukojmích do té doby, než se Izrael začne řídit podmínkami dohody o příměří a umožní kamionům s humanitární pomocí cestu na sever Pásma Gazy, uvedl server Times of Israel. Tentýž web ale zároveň informoval, že podle zdroje agentury AFP už probíhá druhá výměna, která se má týkat 13 rukojmích.

Podle jiného zástupce Hamásu, s nímž mluvila Al Jazeera, nedodržuje Izrael podmínky dohody také v otázce propuštění palestinských vězňů. Údajně není respektováno stanovené pořadí.

Izrael v předchozím průběhu dne dostal seznam 13 rukojmích, kteří mají být propuštěni. Mimo jiné jde o osm dětí, informují izraelská média s odkazem na prohlášení kanceláře premiéra Benjamina Netanjahua. Ta sdělila, že izraelští bezpečnostní činitelé seznam prověřují. Rodiny unesených byly informovány, jména ale mají být zveřejněna až po propuštění rukojmích.

Hamás v pátek propustil prvních 24 rukojmích výměnou za 39 palestinských vězňů, kteří se dostali na Západní břeh Jordánu. Kromě 13 Izraelců se nakonec do Egypta dostalo také deset občanů Thajska a jeden Filipínec, informoval Katar. Rukojmích se ujali pracovníci Červeného kříže, kteří s nimi překročili hraniční přechod Rafah.

Celkem má být podle dohody vyjednané za pomoci Kataru, Egypta a USA propuštěno 50 rukojmích, které zadržuje Hamás, a 150 Palestinců, kteří se nachází v izraelských věznicích.

Podle očitých svědků nejsou po zahájení příměří hlášeny žádné útoky, klid zbraní dodržují obě strany. Nicméně izraelská armáda IDF v pátek uvedla, že ještě stihla v oblasti nemocnice Shifa ve městě Gaza zničit blíže nespecifikovaný počet podzemních tunelů vybudovaných teroristy, informovala CNN. Vojáci také dokončili operační přípravy před pauzou v bojích.

Server Times of Israel uvedl, že nákladní vozidla s palivem již vstoupila do Pásma Gazy přes hraniční přechod Rafah. Proudit začala na základě dohody i další humanitární pomoc.

IDF také shodila do palestinské enklávy letáky, v nichž varuje obyvatele, aby se nevraceli do svých domů na severu území, protože to je navzdory platnému příměří stále považováno za válečnou zónu. Zástupci Hamásu přitom lidi k návratu vyzývali.

Tisíce obyvatel nakonec využily přestávky v bojích k návratu do svých domovů, odkud je vyhnaly nejprve izraelské letecké údery a poté i pozemní operace. Mnozí Palestinci se pokusili dostat i na sever, přičemž se setkali s odporem izraelských vojáků.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant ve čtvrtek ještě před zahájením příměří avizoval, že jakmile smluvený klid zbraní skončí, vojenská operace bude s intenzitou pokračovat nejméně další dva měsíce, upozornil server Times of Israel. "Bude to pokračovat, protože potřebujeme dosáhnout vítězství a vytvořit tlak na propuštění dalších skupin rukojmích," vysvětlil.

Témata: Izrael | Gaza | Hamás

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy zahynulo 34 568 lidí

01.05.2024 21:16 Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo…

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím…

01.05.2024 18:55 Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži…

OSN: Pozemní operace izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou…

01.05.2024 09:51 Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou…

Estonsko obvinilo Rusko z toho, že ruší signály navigačního systému GPS

30.04.2024 21:03 Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší…

Trump dostal pokutu za porušování nařízení o zákazu komentování

30.04.2024 19:01 Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč)…

Izrael podnikne invazi do města Rafah, oznámil Netanjahu

30.04.2024 16:58 Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V…

USA zvažují sankce proti jednotce izraelské armády

30.04.2024 10:24 Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě…

Související:

Nejnovější