Harrisová těží z první debaty s Trumpem, ukazuje průzkum

Po první předvolební debatě kandidátů na prezidenta USA vede kandidátka Demokratické strany Kamala Harrisová o pět procentních bodů. Vyplývá to z celonárodního průzkumu agentury Ipsos.

Kamala Harrisová

Z dotázaných registrovaných voličů uvedlo 47 procent, že by po úterní debatě hlasovali pro Harrisovou. Republikánský kandidát Donald Trump by získal podporu 42 procent. Jde o mírný nárůst podpory pro Harrisovou, která koncem srpna vedla v průzkumu Ipsosu o čtyři procentní body.

Podle průzkumu je Harrisová také jasnou vítězkou debaty, což potvrdilo 53 procent respondentů. Pouze 24 procent za vítěze označilo bývalého prezidenta Trumpa. Tento průzkum je druhým v řadě, ve kterém respondenti označili Harrisovou za vítězku debaty.

Harrisová během debaty několikrát přinutila Trumpa do defenzivy, zpochybnila jeho schopnost zastávat prezidentský úřad a poukázala na jeho trestní řízení.

Průzkum zahrnoval 1690 Američanů z celé země a debatu, kterou pořádala stanice ABC News, sledovalo 67,1 milionu diváků.

Celonárodní průzkumy jsou důležité pro zobrazení aktuálních nálad mezi voliči, ale v USA o výsledku voleb rozhoduje sbor volitelů na základě výsledků jednotlivých států. Pro oba kandidáty bude klíčové vyhrát v nejvíce nerozhodnutých státech, jako jsou Wisconsin, Pensylvánie nebo Michigan.

Volby prezidenta USA, ve kterých se očekává těsný souboj, se uskuteční 5. listopadu.

Související:

Nejnovější