Hasiči chtějí požár v NP České Švýcarsko zlikvidovat do několika dnů

Hasičům v Českém Švýcarsku se i dnes daří zmenšovat plochu požáru v národním parku. Oheň zachvátil přes 1000 hektarů, k pondělnímu večeru se tato plocha zmenšila zhruba na 600 hektarů. Na likvidaci požáru pracuje dál přes tisíc hasičů, kvůli horku se musí častěji střídat.

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku

S tak mimořádným nasazením hasičů se počítá až do likvidace ohně, zásah mohou zkomplikovat vysoké letní teploty. Požár by chtěli hasiči zlikvidovat do několika dnů. Novinářům to dnes dopoledne řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Na místě zasahují jednotky desátý den. S hašením ze vzduchu pomáhá dnes pět vrtulníků a pět letadel.

Hasiči ohlásili v pondělí ve 20:00, že požár mají zcela pod kontrolou. Dnes by chtěli zmenšit zasaženou plochu zhruba o stejnou část jako v pondělí. Práci ztěžují vysoké teploty, proto je nutné dbát na střídání hasičů, kteří se pohybují i v nepřístupném terénu, kde je i samotný pohyb fyzicky náročný.

"Budeme velmi často střídat hasiče při práci, je třeba tady mít čerstvé síly," řekl novinářům Kavka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes upozornil, že ve středu zasáhnou většinu Čech silná vedra, denní teploty mohou stoupnout až na 34 stupňů Celsia.

Skrytá ohniska objevili hasiči dnes díky dronům s termovizí, které použili ráno ještě před nasazením letecké techniky. "Je to důležité pro piloty vrtulníků, protože požár už není vidět, plamenné hoření už tu není. Vytipovali jsme jim místa, kde je potřebujeme," uvedl Kavka. Prověřovat a dohašovat skrytá ohniska musí hasiči poté i pozemní cestou.

Německé vrtulníky, které pomáhaly v předešlých dnech, budou dnes zasahovat pouze na německé straně, kde hoří sousední Saské Švýcarsko. "My si vystačíme v tuto chvíli s tím, co máme," uvedl mluvčí. Hasičům dnes pomáhají dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a vrtulník Black Hawk ze Slovenska. Zasahují také tři letouny Antonov a dvě švédská letadla Air Tractor. Na hranici mají čeští hasiči natažené hadice a koordinují s Němci činnost.

Nejkritičtější místa jsou stále v Hřensku, kde je nepřístupný terén, a u Křídelní stěny. Popadané stromy odstraňují pracovníci správy parku. V lokalitě jsou už podle mluvčího uhašená místa, i tam ale zůstává dohled. Návrat evakuovaných z Mezné, Mezní Louky a Hřenska zatím kvůli zásahu není možný. V Hřensku se navíc pohybuje velké množství techniky. Cílem je podle mluvčího požár zcela zlikvidovat a snížit počet zasahujících jednotek.

Hasiči dál počítají se švédskými letadly

Hasiči i dál počítají s pomocí dvou švédských letadel proti požáru v národním parku České Švýcarsko. Oba stroje, z nichž každý má kapacitu 3000 litrů vody, čerpají vodu z jezera Milada u Ústí nad Labem. Policie tam kontroluje trvající zákaz vstupu do vody. Německé vrtulníky dnes zasahují v sousedním Saském Švýcarsku, kde se požár rozšířil. Na české straně chybět nebudou, řekl novinářům mluvčí hasičů Martin Kavka.

Švédské letouny Air Tractor zasahují od pátku. Zákaz vstupu na vodní plochu jezera začal platit o den dřív, kdy tam létaly pro vodu italské letouny Canadair. Ty zvládly nabrat dvojnásobný objem vody, musely se ale vrátit kvůli hašení požáru přímo v Itálii. "Švédské letouny létají hlavně v pásmu na hranici Česka a Německa, kde preventivně shazují vodu, aby prostor byl bezpečný," uvedl Kavka.

Policie kontroluje zákaz vstupu na vodním plochu. Mluvčí krajské policie Daniel Vítek dnes ČTK řekl, že zatím policisté neřešili významnější porušení zákazu. Poříční policie jezdí také po Labi, kde je od Děčína zastavená plavba.

Ve vzduchu je dnes nad národním parkem vrtulník Sokol, Mi-17, dva vrtulníky Bell a Black-Hawk. Německé vrtulníky zasahovaly nad českým území, v pondělí odpoledne se musely stáhnout na svou stranu. "Letecké techniky je tady dostatek, Němci si stáhli vrtulníky k sobě, nebudou nám prozatím chybět," uvedl Kavka.

Pomoc ze vzduchu je podle hasičů velmi důležitá. Vrtulníky nabírají vodu z Labe nebo z cisteren umístěných poblíž ohnisek. I ty jsou plněny vodou z Labe.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější