Heger kritizoval Česko za obnovení kontrol na hranicích

Slovenský premiér Eduard Heger dnes kritizoval Českou republiku za její rozhodnutí obnovit v souvislosti s rostoucí migrací hraniční kontroly se Slovenskem. Heger naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku.

Petr Fiala a Eduard Heger.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec navrhl pomoc Maďarsku se zajištěním jeho vnější hranic a v této souvislosti chce jednat se sousedními zeměmi; pro případ nedohody na opatřeních Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem.

"Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními. Krok, který udělala Česká republika a zavádějí ji další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu," řekl novinářům Heger.

Kromě Česka od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko.

Podle slovenského premiéra je absurdní očekávat, že Slovensko bude v rámci Schengenu chránit hranici s Českem nebo Maďarskem. "Zavádějí kontroly, protože je migrace, ale to není problém Slovenska. Řešení je pomoci Maďarům na hranici se Srbskem," řekl Heger.

Ministr vnitra Mikulec řekl, že Bratislava chce využít všechny možnosti, aby neznepříjemňovala život lidem kontrolami na hranicích, a stejně jako Heger navrhl pomoc Maďarsku. O možných opatřeních chce Mikulec jednat s kolegy ze sousedních zemích příští týden. Pro případ nedohody Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem; už v současnosti tam pracují společné hlídky obou států.

Právě trasu přes Maďarsko, Slovensko a Česko využívají podle slovenských úřadů migranti při cestě do západní Evropy.

Český ministr vnitra Vít Rakušan v souvislosti s obnovením kontrol na hranicích se Slovenskem dříve řekl, že od slovenského kolegy žádal plnění mezinárodních smluv ohledně návratu migrantů a že diplomatickými kroky nebylo dosaženo očekávaných úspěchů.

Slovenský policejní prezident Štefan Hamran podle listu Denník N označil zmíněné readmisní dohody za cár papíru. Slovensko by podle něj nezvládlo přebírat všechny migranty z Česka; tvrdil také, že ani Maďarsko je nepřijímá od Slovenska.

Šéf slovenské diplomacie Rastislav Káčer uvedl, že Bratislava považuje schengenský prostor za zásadní záležitost a dělá všechno proto, aby zůstal volný. "Problém vzniká na vnější hranicích Schengenu. Vzniká kaskáda opatření pod tlakem Německa, který se přesouvá na Česko, Rakousko,“ řekl šéf slovenské diplomacie.

Rakušan: Migrace na hranici se Slovenskem začala být neúnosná

Situace na hranicích se Slovenskem ohledně migrace začala být v posledních dnech neúnosná. Vláda rozhodla o dočasném zavedení kontrol na hranicích kvůli bezpečnosti obyvatel a kvůli důslednější kontrole migrace přes území ČR. Česko se také snažilo situaci kolem rostoucí migrace dlouhodobě řešit diplomatickou cestou. ČTK to dnes sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v reakci na dnešní kritiku slovenského premiéra Eduarda Hegera. Heger kritizoval Česko za obnovení hraničních kontrol se Slovenskem a naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku.

Kontroly mají začít ve čtvrtek. "Budeme samozřejmě jednat jako předsednická země o dalších krocích i na celoevropské úrovni a to ve všech souvislostech, ke kterým se migrační krize váže," napsal Rakušan na dotaz ČTK. Rakušan v souvislosti s obnovením kontrol na hranicích se Slovenskem již dříve řekl, že od slovenského kolegy žádal plnění mezinárodních smluv ohledně návratu migrantů a že diplomatické kroky nepřinesly očekávané úspěchy.

"Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními. Krok, který udělala Česká republika a zavádějí ho další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu," řekl dnes novinářům slovenský premiér Heger.

Kromě Česka od čtvrtka zahájí kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko.

Policisté od začátku letošního roku zajistili na území republiky téměř 12.000 migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Například jihomoravští policisté dnes k 13:00 zajistili 265 migrantů, tedy více než za celé úterý, kdy bylo zadržených cizinců 194.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější