Historickou Banskou Štiavnici na Slovensku zachvátil požár

Na náměstí v centru Banské Štiavnice na středním Slovensku dnes dopoledne vypukl rozsáhlý požár, který poškodil sedm historických budov, než se situaci podařilo stabilizovat. Nyní hasiči ještě hasí střechu geologického muzea, uvedli úřadující slovenský premiér Eduard Heger a prezident Hasičského a záchranného sboru Pavol Mikulášek na tiskové konferenci na místě události.

Banská Štiavnica

"Mnohé střechy shořely, v některých (budovách) i celá poschodí," prohlásil předseda vlády. Nedošlo však k žádné újmě na zdraví ani ke ztrátám na životech.

Mikulášek informoval, že hasiči likvidují lokální ohniska; předpokládá, že na místě budou minimálně do nedělního rána. "Experti začali zjišťovat možné příčiny požáru. Momentálně je předčasné o nich spekulovat," dodal podle serveru Pravda.sk.

Heger poděkoval profesionálním a dobrovolným hasičům, záchranářům a vojákům, kteří byli povoláni na pomoc. Ocenil také práci dobrovolníků, kteří pomohli přepravit do bezpečí cenné dokumenty. Vláda podle premiéra udělá vše pro to, aby uvedla poškozené budovy do původního stavu. "Je to klenot našeho kulturního dědictví, přichází sem spousta turistů. Chceme, aby toto město z toho mohlo dále prosperovat," řekl.

Požár vznikl v historické budově, kde sídlí turistická atrakce s názvem Banka lásky - muzeum údajně nejdelší milostné básně Marína od Andreje Sládkoviče, které zájemcům nabízí deponovat ve schránkách vlastní vzpomínky na lásku. Později se oheň rozšířil na budovu archivu, základní uměleckou školu, budovu takzvaného Berggerichtu, a pizzerii. Historická část města je památkovou rezervací a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Pomoc nabídlo Česko.

"Přesná příčina požáru zatím známá není, pravděpodobně ale jde o zkrat elektrického vedení," uvedla policie. "Situace je velmi vážná," sdělila také.

Podle policejní mluvčí Júlie Zeleňákové v budově, kde oheň začal, plameny zachvátily střechu. Ta se následně propadla do podkroví. Plameny také poškodily budovu známou jako Berggericht, kde se nachází mineralogická expozice, oznámilo slovenské ministerstvo životního prostředí. V ohrožení se podle něj ocitly rovněž budovy Slovenského báňského muzea, které jeho zaměstnanci evakuují. Ministryně kultury Natálie Milanová dříve upozornila, že shořely střechy pěti národních kulturních památek.

Na místě zasahovali i vojenští hasiči a na pomoc dorazilo rovněž dalších 80 vojáků, informoval slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Nad škodami v Banské Štiavnici projevila lítost prezidentka Zuzana Čaputová, která město označila za jedno z nejkrásnějších na Slovensku. "Velký dík patří profesionálním a dobrovolným hasičům, vojákům a všem ochotným lidem, kteří se snaží dostat oheň pod kontrolu," uvedla na facebooku.

Pomoc Slovensku nabídl český ministr zahraničí Jan Lipavský. "Se slovenskou stranou jsme v kontaktu. Česko je připraveno okamžitě pomoci," napsal na twitteru.

Důležité je, že se se nikomu nic nestalo, prohlásila primátorka města Nadežda Babiaková. Věří, že i přes velké škody se podaří historickým budovám vrátit jejich původní krásu. Ministryně kultury Natália Milanová přirovnala požár k apokalypse. "Obnova potrvá delší čas, ale věřím, že tak, jak dnes zabrali hasiči a vojáci, zaberou i naši památkáři a všichni, kteří se budou podílet na renovaci," řekla.

Obama a jeho žena podpořili Kamalu Harrisovou

26.07.2024 20:52 Exprezident Barack Obama a jeho žena Michelle v pátek podpořili viceprezidentku Kamalu Harrisovou,…

FSB zadržela dalšího někdejšího činovníka z ministerstva obrany

26.07.2024 19:15 Rusové nechali pro podezření z korupce zadržet bývalého náměstka ministra obrany Dmitrije Bulgakova…

Jeden z lídrů Hamásu zemřel v izraelském vězení

26.07.2024 16:49 Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara,…

Trump pohrozil Íránu, který má usilovat o jeho život

26.07.2024 13:03 Americký prezidentský kandidát Donald Trump ve čtvrtek na své sociální síti pohrozil "zničením"…

Francie řeší problém v den zahájení her. Někdo zaútočil na železniční…

26.07.2024 09:55 Několik nádraží v Paříži se v noci stalo terčem žhářských útoků zaměřených na železniční…

Nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko záměrně zaútočilo na Alianci, tvrdí NATO

25.07.2024 21:52 NATO dnes oznámilo, že nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko záměrně zaútočilo na území členské země…

Belgická policie zadržela sedm lidí pro podezření z přípravy…

25.07.2024 19:24 Belgická policie ve čtvrtek zadržela sedm lidí pro podezření z přípravy teroristického útoku,…

Trump: Musk mi neřekl, že plánuje přispět na kampaň 45 miliardami dolarů

25.07.2024 17:04 Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump dnes prohlásil, že miliardář a šéf Tesly Elon…

Kreml nevylučuje jednání s Ukrajinou o ukončení války

25.07.2024 15:11 Rusko ve čtvrtek uvedlo, že nevylučuje jednání s Ukrajinou o ukončení konfliktu ani za vlády…

Evropská komise už zřejmě rozhodla o vymáhání dluhu od Maďarska

25.07.2024 13:55 Evropská komise již pravděpodobně rozhodla o vymáhání dluhu od Maďarska, rozhodnutí ale zatím zatím…

Související:

Nejnovější