Historický moment. Steinmeier jako první německý prezident uctil výsadkáře

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes u krypty pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze uctil památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Frank-Walter Steinmeier uctil památku výsadkářů, kteří stáli za atentátem na Reinharda Heydricha. (26.8.2021)

Národní památník hrdinů heydrichiády navštívil během své třídenní návštěvy Prahy jako první německý prezident. Steinmeier na místě položil věnec, poté zamířil na prohlídku krypty.

Český prezident Miloš Zeman za návštěvu pietního místa Steinmeierovi poděkoval. "Byl první německý politik, který do této krypty zavítal. Chápu to jako velmi symbolické gesto," uvedl ve vyjádření pro tisk.

V minulosti se do krypty vypravilo pouze několik prezidentů a významných představitelů cizích států. Památník navštívili rakouský prezident Heinz Fischer, britský princ Charles a jeho manželka Camilla, řecký, bulharský a kyperský prezident či nynější britský premiér Boris Johnson v roli ministra zahraničí. V roce 1995 kryptu navštívil německý velvyslanec v Praze Rolf Hofstetter.

Německý prezident položením věnce uctil památku parašutistů, kteří v červnu 1942 zemřeli po boji s německou přesilou. Mezi padlými byli i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří o tři týdny dříve úspěšně zaútočili na říšského protektora Reinharda Heydricha. V kostele a kryptě zemřeli také Adolf Opálka, Josef Valčík, Jan Hrubý, Josef Bublík a Jaroslav Švarc. Nejen jejich památku od roku 1995 připomíná přímo v cyrilometodějském chrámu umístěný Národní památník hrdinů heydrichiády.

Prezidentská kolona dorazila k chrámu od Karlova náměstí kolem 10:20. V čele jely policejní motocykly a vozy s majáčky, silný provoz v Resslově ulici se na krátký čas omezil. Německý prezident u chrámu položil kytici, uvázanou z bílých a červených anturií a žlutých a světle červených mečíků. Poté se v doprovodu své manželky pozdravil s duchovními chrámu a vstoupil do krypty. Zhruba po čtvrthodinové návštěvě německá delegace ještě vystoupala po schodišti k pomníku popravených odbojářů, spolupracovníků a příbuzných parašutistů, který je na podestě kostela. Tam zapálila svíci. Krátce před 11:00 se pak sedm policejních motocyklistů znovu rozjelo a kolona se dala do pohybu směrem k Hradu.

Před návštěvou krypty se německý prezident krátce zastavil s praneteří Jana Kubiše Dagmar Raupachovou. "Tu symboliku návštěvy považuji za důležitou. Podceňovat by se neměla. Je pro budoucnost v pořádku. Jsem vděčná, když si lidé vzpomenou. Parašutisté byli mladí muži, kteří měli život před sebou. Šli do toho bez vidiny jakékoliv odměny a chtěli bojovat za vlast, byť to někomu může dnes znít jako fráze. Kousek z té fráze by v naší společnosti ale měl zůstat s tím, že je správné obětovat něco pro celek," řekla ČTK Raupachová, která s sebou přinesla rudou růží.

Uvedla, že se setkala se Steinmeierem už dřív, když byl německým ministrem zahraničí. "Upozorňovala jsem na ten moment, kdy jsme o tématu (činu výsadkářů) tehdy mluvili. Zmínila jsem pak, že jsem taky advokát. On říká, že advokáti musí držet pospolu. Byl to velmi uvolněný rozhovor. Potom přistoupila jeho žena, která je také právnička. Oba jsou velmi příjemný a rozumný pár," popsala krátký rozhovor Raupachová. Dodala, že setkání vnímá jako poctu. Podle Kubišovy praneteře by si společnost měla uvědomovat, jak velký milník v průběhu druhé světové války čin výsadkářů představoval. "Máme na to být právem hrdi," uzavřela Raupachová.

Steinmeier dorazil na návštěvu ČR ve středu odpoledne. Dnes jednal se svým protějškem Zemanem, v plánu má i schůzky s předsedy Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). V pátek se setká i s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější