Hnutí ANO chce opět ždímat rozpočet. Babiš navrhuje, aby rodiny dostávaly 5000 měsíčně

Příspěvek 5000 korun na dítě rodinám s loňským příjmem do milionu korun hrubého, jak ho ve středu schválila vláda, má opoziční hnutí ANO za nedostatečný. Rodiny by ho měly podle předsedy Andreje Babiše dostávat každý měsíc do konce roku a vztahovat by se měl i na studující do 26 let. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí, dávku označil za směšnou.

Andrej Babiš

Poslanec ANO Aleš Juchelka doplnil, že zákonodárci hnutí budou hlasovat pro pomoc rodinám, nesouhlasí ale s rychlým projednáním návrhu Sněmovnou kvůli tomu, aby mohli uplatnit svoje pozměňovací návrhy. Podle místopředsedy poslaneckého klubu vládní ODS Jana Bauera by návrh ANO vedl Česko k bankrotu.

Podle vládního zákona má být příspěvek 5000 korun na děti, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Domácnosti, které pobírají dětské přídavky, by měly podporu získat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče o ni budou žádat.

"Podporujeme těch pět tisíc, ať to má jakoukoli formu, protože vždycky to jako pomoc rodinám stojí za to," uvedl Juchelka. Návrh by bylo ale podle ANO možné projednat rychle s maximálním zkrácením lhůt i s pozměňovacími návrhy. Chce prosadit hlavní dva pozměňovací návrhy, věk dětí a mladistvých s nárokem do 26 let a změnu jednorázového příspěvku na pravidelný do konce roku. Navrhnout chce hnutí podle Juchelky i úpravu návrhu o ustanovení týkající se dětí ve střídavé péči rodičů.

Ministerstvo práce uvedlo, že podle vládního návrhu by na příspěvek mělo mít nárok asi 1,56 milionu dětí. Výdaje by měly činit 7,8 miliardy. V Česku jsou zhruba dva miliony dětí do 18 let. Na vysokých školách v denním studiu podle údajů ministerstva školství studovalo na konci ledna 241.800 mladých, z toho kolem 15.000 na soukromých školách. Politici ANO mluvili už dřív o tom, že by dávka měla být plošná. Pokud by byla pro všechny děti a studenty do 26 let, měsíční výdaje by mohly podle propočtu ČTK činit přes 11 miliard korun. Kdyby se příspěvek pobíral každý měsíc třeba od srpna, bylo by na něj do konce roku na pět měsíců potřeba přes 56 miliard korun. Je to zhruba tolik, kolik má resort práce letos za celý rok vydat dohromady na rodičovské, dětské přídavky, příspěvky na bydlení, porodné, pohřebné a všechny pěstounské dávky.

Podle šéfky klubu ANO a exministryně financí Aleny Schillerové má vláda díky příjmům rozpočtu prostor, jak přispět domácnostem i firmám. Uvedla, že o formě projednávání návrhu jedná s koaličními politiky a je možné, že vládní strany od požadavku na legislativní nouzi ustoupí.

Politici vládní ODS mluví o populismu hnutí ANO a poukazují na zadluženost Česka. "Nápad dávat rodinám do konce roku 2022 každý měsíc 5000 na každé nezaopatřené dítě by Českou republiku v případě realizace přivedl k bankrotu," uvedl Bauer. Podle něj se nynější vláda snaží pomáhat cíleně.

Někteří experti na sociální problematiku příspěvek ale kritizují. Podle nich je dávka, jak ji navrhuje vláda, příliš plošná. Dostanou ji i rodiny, které ji nepotřebují. Odborníci doporučují navýšení dětských přídavků a příspěvků na bydlení a rozšíření okruhu jejich příjemců. Někteří kritici mluví také o uplácení voličů pětikoalice před podzimními volbami.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější