Hnutí ANO požene důchody k soudu, pokud projde nižší valorizace

Hnutí ANO podá v případě schválení novely zákona s omezením červnové valorizace penzí ústavní žalobu. Postupovat bude samostatně, s jinými opozičními stranami na podání žaloby spolupracovat nebude. V pořadu Partie na CNN Prima News to dnes řekl poslanec Robert Králíček (ANO).

Hnutí ANO

Poslanec připomněl, že podle opozičního hnutí je novela, kterou připravuje vládnoucí koalice, protiústavní. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve řekl, že koalice postoj ke své navrhované novele nemění a legislativní proces k jejímu přijetí chce dokončit.

Podle opozičního hnutí ANO je navrhovaná novela protiústavní, a to kvůli projednávání ve stavu legislativní nouze nebo kvůli retroaktivitě. Podobně se vyjadřují i poslanci opozičního SPD. Ke společnému postupu při podávání ústavní žaloby dnes v Partii vyzvala i poslankyně Karla Maříková (SPD). Králíček ale společný postup následně odmítl s tím, že hnutí ANO má k tomuto kroku dostatečný počet členů Sněmovny.

"Podle našeho názoru je tento zákon protiústavní. My určitě podáme ústavní žalobu, máme na to vlastní sílu, takže nepotřebujeme spolupráci další opoziční strany. Určitě podáme žalobu k Ústavnímu soudu," řekl. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes v Partii řekli, že návrh novely ústavu neporušuje a úprava důchodového systému je nezbytná.

Poslanci se ke schválení důchodové novely sejdou v úterý dopoledne. Opozice chce ve Sněmovně prosazení změn bránit obstrukcemi. Králíček dnes sdělil, že trvat budou minimálně do pátku (3. března). Koalice má většinu v dolní komoře i v Senátu. Poté dostane normu k podpisu prezident. Zástupci ANO avizovali, že podle nich by měla vláda novelu stáhnout a měla by začít s opozicí vyjednávat o změnách valorizace, které by platily od ledna. Mezi návrhy je například návrat k dřívějšímu pomalejšímu navyšování důchodů.

Podle některých právníků je z hlediska zákonných podmínek projednání důchodové novely ve Sněmovně ve stavu legislativní nouze zřejmě hraniční, ne však úplně mimo. Naopak podle právníka Marka Antoše hrozí to, že novela v takovém případě u Ústavního soudu narazí.

Kabinet žádost o vyhlášení stavu legislativní nouze zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod. Jurečka míní, že snaha kabinetu projednat návrh se zkrácenými termíny by byla vážným argumentem při případném sporu u Ústavního soudu. "Snaha projednat to standardní cestou se zkrácenými lhůtami tady jednoznačně byla," konstatoval.

Penze se mají kvůli inflaci mimořádně valorizovat od června. Podle podkladů k návrhu by se podle nynějších pravidel zásluhový procentní díl důchodu zvedl o 11,5 procenta, průměrný starobní důchod by rostl o 1770 korun. Vláda navrhuje jednorázově přidání omezit a navýšit zásluhový díl o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun, průměrný starobní důchod by se navýšil o 760 korun. Zadlužení by se zbrzdilo o 19 miliard korun. Místo 34,4 miliardy na dluh navíc by se vyplatilo 15,4 miliardy Kč.

Norma s omezením mimořádné červnové valorizace by po případném schválení měla patřit mezi první zákony, o nichž rozhodne prezident Petr Pavel. Zákon začne platit s podpisem, ale i bez podpisu hlavy státu. Pavel může normu také vetovat a vrátit poslancům, přijmout by se pak nestihla.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější