Hranice na jihu Moravy od konce září překročilo nelegálně 5300 migrantů

Od zavedení kontrol hranic mezi Slovenskem a Českou republikou překročilo od konce září nelegálně hranice v Jihomoravském kraji více než 5300 migrantů. Novinářům dnes počet řekl ve Strážnici na Hodonínsku ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Většina uprchlíků uvádí, že přichází ze Sýrie, doplnila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která dnes místo navštívila.

Kontroly na českých hranicích

Denně je na dvanáctihodinovou službu v kraji nasazeno 150 policistů, podle Černochové se za celou dobu vystřídali vojáci ve 4000 směnách, z toho v 566 případech to byli příslušníci aktivních záloh.

Policisté s vojáky jsou nasazeni na zvýšenou ostrahu hranic od konce září kvůli tomu, že od května roste počet migrantů, kteří nelegálně překračují slovensko-českou hranici a míří převážně dále do Německa. Opatření je v plánu do 12. prosince. Vojáci mají zázemí právě ve Strážnici, kde je dnes ministryně spolu s dalšími místy navštívila. "Měli jsme možnost navštívit pět nebo šest stanovišť a promluvit si. Na stanovištích jsou buď dva vojáci a jeden policista, nebo jeden voják, jeden člen aktivních záloh a jeden policista," uvedla Černochová.

Podívala se i na břeclavský policejní odbor a stanoviště řídící úrovně a registrační místo pro uprchlíky. "Většina z migrantů tvrdí, že přichází ze Sýrie. Je na policii, aby byla schopná o nich shromáždit prvotní informace," poznamenala Černochová.

Podle ní je důležité, že se podařilo nasadit v krátkém čase příslušníky aktivních záloh, kteří se ke kontrolám připojili v říjnu. "Děkuji všem, kteří s tím pomáhali. Nebývalo to v minulosti zvykem, že se příslušníci aktivních záloh nasazovali v takových chvílích na hranice. Myslím, že si toho váží také, protože po letech, kdy si stěžovali, že mají málo cvičení kvůli covidu nebo málo nasazení, tak teď mají možnost ukázat, co umí. A umí toho hodně," řekla Černochová. Ocenila i zaměstnavatele, kteří příslušníky aktivních záloh zaměstnávají a umožňují jim být nasazení.

Nasazení záloh pochválil i náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. "Aktivní zálohy jsou extrémně důležité a mohou nám pomoci, protože pak nemusíme na nevojenské úkoly vázat takové kapacity jako armáda," řekl Řehka. V současnosti je v místě přes 150 vojáků, z toho skoro 100 je z aktivních záloh. "Pro nás je to významná pomoc. Armáda přistupuje a bude přistupovat k aktivním zálohám jako k plnohodnotným vojákům - co se týče výcviku, materiálu a vybavení. Zaslouží si obrovský respekt, když ke svému civilnímu zaměstnání jsou ochotní přiložit ruku k dílu k obraně své země," zdůraznil Řehka.

Černochová uvedla, že pokud budou nějaké chyby v povolávání aktivních záloh nebo nebudou mít příslušníci dostatečnou výstroj a výzbroj, chce věci řešit legislativně. Důvodem podle ní je, aby byly aktivní zálohy schopné se rozvíjet.

Nejvíce migrantů přechází hranice na jižní Moravu a do Zlínského kraje, na Slovensko obvykle přicházejí či přijíždějí z Maďarska, kam se dostávají z Balkánu. Podle Tržila je v posledních dnech vidět pokles, upozornil však na to, že z toho nelze nic predikovat.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější