Hřiba čeká jednání s premiérem, primátor trvá na přerozdělování uprchlíků

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) bude na pátečním jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) požadovat vytvoření systému rozmisťování ukrajinských uprchlíků do méně vytížených krajů. Ve hře je stále možnost motivovat uprchlíky k přesunu za pomoci snížení dávek pomoci v přetížených krajích, řekl novinářům po dnešním jednání magistrátního krizového štábu.

Zdeněk Hřib

Praha v noci na čtvrtek uzavře Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech. Důvodem jsou přeplněnost metropole a nedostatečné kapacity. Na místě zůstanou pouze informátoři.

KACPU odbavilo od začátku války na Ukrajině letos v únoru přes 98.000 uprchlíků a zajistilo bydlení pro 9430 lidí, tedy necelou desetinu. V Praze vznikla rovněž dvě stanová městečka zejména pro romské ukrajinské uprchlíky, kterými prošly další stovky lidí. Od začátku června byla ukončena také oficiální humanitární pomoc uprchlíkům na hlavním nádraží.

"Já bych chtěl, aby se situace skutečně začala řešit, jak po tom volám už od března. To znamená, aby vznikl relokační mechanismus založený na motivaci uprchlíků daný tím, že stát jim poskytuje pomoc a že ta bude poskytována v místech, kde kapacita je, a ne tam, kde není. Aby se za státní peníze nevytvářel problém, který za státní peníze budeme muset řešit," řekl Hřib.

Ve hře je podle něj stále jeho návrh snížit uprchlíkům v přeplněných krajích dávky pomoci, což by je motivovalo přesunout se do těch méně zatížených. V uplynulých týdnech se na jednání se státem a ministerstvem vnitra dozvěděl, že to není možné. Právní posouzení zamítnutí nápadu město dostane ve čtvrtek. "Mělo by se pracovat na motivačních mechanismech, ale žádné na stole nejsou. Očekával bych, že se už přestanou hledat důvody, proč to nejde," řekl.

Vysočanské KACPU bude odbavovat uprchlíky naposledy ve středu a v noci na čtvrtek se pak zavře. Provoz bude ukončen na dobu neurčitou. "Pokud by se situace s rozdělováním uprchlíků změnila, tak jsme připraveni KACPU otevřít. Nemůžeme ale přijímat lidi v místě, kde se o ně neumíme postarat. Není to nic, co by přišlo z čistého nebe, já jsem upozorňoval, že kapacity jsou plné, od března," řekl Hřib. Kvůli velkému náporu musel být provoz KACPU na čas přerušen už v březnu.

Na místě zůstane informační služba, která uprchlíky seznámí s tím, jaká je jejich situace, co mají dělat a že jim pomoc může být poskytnuta na jiném místě. Kromě informátorů budou k dispozici letáky nebo infocedule, které budou rovněž na hlavním nádraží. Podle Hřiba informátoři uprchlíkům vysvětlí, že Praha je plná, neseženou v ní ubytování a i s ohledem na výše nájmů je pro ně výhodnější jít jinam. Uprchlíci mají stále možnost získat bezplatnou jízdenku do jiného kraje, dodal primátor.

Problém s nedostatkem ubytování bude muset město řešit rovněž v souvislosti se začínající turistickou sezonou. Řada z uprchlíků totiž bydlí v hotelech nebo hostelech, které primárně slouží pro ubytovávání turistů. "To je další důvod, proč je nutné se zabývat dlouhodobým řešením problému," řekl Hřib. Primátor řekl, že se nelze spolehnout na kapacity na kolejích, které přes léto vzniknou. "To jen odsune problém o dva měsíce," dodal.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější