Humanitární organizace už vybraly na Ukrajinu přes miliardu korun

České humanitární organizace shromáždily ve finančních sbírkách na pomoc Ukrajině dohromady částku vysoce převyšující miliardu korun. Každým dnem na sbírkových kontech přibývají další desítky milionů, a to od jednotlivců, měst, firem, různých organizací či pořadatelů charitativních akcí. Zhruba 316 milionů korun už lidé poslali také na sbírku ukrajinského velvyslanectví v Praze, jejímž cílem je podpora armády země vzdorující ruské invazi.

Ilustrační fotografie.

Ve sbírce SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni se k dnešnímu ránu vybralo zhruba 920 milionů korun, vyplývá z údajů na jeho webu. Společnost ve spolupráci s dopravci zahájila humanitární vlakový most mezi Českem a Ukrajinou. V úterý večer vyjel první vlak s humanitární pomocí, kterou Člověk v tísni zajistil. Polovinu vlaku tvořily nákladní vozy s trvanlivými potravinami, hygienickými potřebami a spacími pytli, druhou polovinu lůžkové vozy, kterými přijedou do Prahy uprchlíci. Osobní vlak bude jezdit každý den v obou směrech, nákladní z Prahy zřejmě každý druhý den.

Na účtu Charity ČR na pomoc Ukrajině bylo dnes ráno 62 milionů korun, uvedla na dotaz ČTK mluvčí Charity Simona Cigánková. Peníze prostřednictví partnerské ukrajinské Charity pomohou zajistit lidem postiženým válkou základní potřeby, jakými jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Součástí intervence je i psychologická pomoc. "Ve spolupráci s českými úřady se zároveň připravujeme na pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice. Rozšířili jsme kapacity i provozní dobu naší charitní ukrajinské infolinky," dodala Cigánková.

Diakonie Českobratrské církve evangelické zatím vybrala k začátku března přes 4,6 milionu korun. Do řešení humanitárních následků konfliktu na Ukrajině se zapojil také Český červený kříž, organizace ADRA, Lékaři bez hranic, společnost Post Bellum a desítky dalších nevládních organizací.

Peníze na pomoc Ukrajině mohou lidé posílat buď rovnou na sbírkové účty humanitárních organizací, nebo využít portál na webu Darujme.cz. Tam najdou odkazy na sbírky 33 organizací. Přes tento portál, který provozuje Nadace Via, už lidé podle úterních údajů poslali přes 220 milionů korun, nejvyšší dar činil 500.000 korun.

Všechny hlavní nevládní organizace, které pracují s uprchlíky v Česku, společně vytvořily centrální místo koordinace pomoci pro současnou krizi na Ukrajině, a to na webu www.pomahejukrajine.cz.

Do sbírky na podporu ukrajinské armády lidé, firmy a organizace od soboty poslali asi 316 milionů korun. Ukrajinská ambasáda, která sbírkový účet založila, zatím nakoupila vojenský materiál za 184 milionů korun a odeslala jej na Ukrajinu, řekl novinářům ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Velvyslanectví nakupuje vojenský materiál od českých zbrojařů, dnes se chystá koupit další. Podrobnosti o sbírce a číslo účtu, kam je možné zasílat peníze v českých korunách, eurech a dolarech, najdou zájemci na webu.

Ukrajinská ambasáda ze sbírky nakoupila zbraně za 184 mil. Kč

Do sbírky na podporu ukrajinské armády lidé, firmy a organizace od soboty poslali 316 milionů korun. Ukrajinská ambasáda, která sbírkový účet založila, nakoupila vojenský materiál za 184 milionů korun a odeslala jej na Ukrajinu. Novinářům to dnes řekl ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

"Za tyto peníze nakupujeme zbraně od českých výrobců. Zbraně, které jsou na českých skladech," řekl velvyslanec. Dnes se ambasáda chystá nakoupit další. "Máme statečné vojáky, ale potřebujeme zbraně," poznamenal. Perebyjnis také poděkoval za vojenský materiál, který Ukrajina dostala od české vlády.

Podrobnosti o sbírce a číslo účtu, kam je možné zasílat peníze v českých korunách, eurech a dolarech, najdou zájemci na webu. Na konto podle velvyslance přicházejí peníze nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

Velvyslanec také apeloval na to, aby nad Ukrajinou byla zřízena bezletová zóna. Hlavním nebezpečím pro Ukrajinu jsou podle něj útoky ruského letectva. Ukrajina se proto podle něj snaží získat další letadla.

Podle Perebyjnise česká vláda, občané i organizace dělají mnoho, ale kroky dalších států a světových společenství nejsou dostatečné. Domnívá se, že je potřeba Rusko vyloučit ze všech mezinárodních organizací, včetně například sportovních, protože sport je podle něj jedním z nástrojů ruské propagandy.

Velvyslanec poděkoval také za humanitární pomoc z Česka. Některé přechody na polsko-ukrajinské a slovensko-ukrajinské hranici jsou ale podle Perebyjnise zahlcené malými autobusy, které přivážejí humanitární pomoc. Poprosil proto dárce, aby pomoc předávali na velká sběrná místa, odkud se dodávky vozí na Ukrajinu organizovaně. Podle něj není nutné nyní posílat hračky a oblečení, potřeba jsou spíše léky či pohonné hmoty. O dodávce pohonných hmot podle něj jedná velvyslanectví s českým státem.

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Související:

Nejnovější