Hurikán Ian je nad Kubou a míří nad Floridu, mohl by zesílit na čtvrtý stupeň

Hurikán Ian dnes ráno udeřil na západní část Kuby a zesílil na třetí kategorii z pěti. Kubánské úřady nechaly kvůli živlu v oblasti evakuovat na 50.000 lidí, po průchodu bouře zůstalo milion lidí bez elektřiny, napsala agentura AP. Bouři doprovází vydatné srážky a silný vítr. Podle dostupných informací nikdo nepřišel o život.

Hurikán Ian

Zhruba po pěti hodinách se Ian začal opět přesouvat nad moře a směřuje k americké Floridě, kde úřady vyzvaly k evakuaci na 2,5 milionu obyvatel. Než dorazí nad Floridu, mohl by Ian nad mořem zesílit na hurikán kategorie čtyři. Odborníci zatím nejsou schopni přesněji určit, kdy a jakou část pobřeží hurikán zasáhne, píše AP.

Kubánské úřady nechaly evakuovat z provincie Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku, na 50.000 lidí a nechaly otevřít kryty. Oblast zasáhly silné srážky, místy spadlo až 200 milimetrů na metr čtvereční. Záplavy nejhůře postihly pobřeží na jihozápadě a severozápadě ostrova. Poryvy větru dosahovaly rychlosti až 208 kilometrů za hodinu, uvedla AFP.

Hurikán Ian zesílil během rána na třetí kategorii z pěti. Na sociálních sítích se objevily snímky zaplavených ulic a silnic, stromů vyvrácených i s kořeny, popadaných sloupů elektrického vedení, palem ohýbaných větrem a liduprázdných ulic. Podle kubánské státní televize citované agenturou AFP jsou oblasti Pinar del Río a Artemisa bez proudu. Úřady zřídily 55 nouzových nocovišť, píše AP.

"Pustošení a zkáza. Prožili jsme hodiny hrůzy. Nezůstalo tu nic," řekl jeden z obyvatel Pinar del Río svému synovi, novináři místní televize, který o tom informoval na sociálních sítích.

Očekává se, že hurikán během cesty nad teplými vodami Mexického zálivu nabere na síle až na čtvrtou kategorii a ve středu by měl podle předpovědí udeřit na západní pobřeží Floridy. Podle meteorologů je velmi pravděpodobné, že hurikán postihne oblast u měst Tampa a St. Petersburg. Tam se poslední silný hurikán vyskytl v roce 1921. Úřady vyzvaly obyvatele, aby považovali hrozbu hurikánu za vážnou. Hladina oceánu by se v okolí obou měst mohla zvednout až o tři metry a v oblasti se očekává na 250 milimetrů srážek na metr čtvereční.

Odborníci zatím nedokážou odhadnout, kde přesně se hurikán dostane nad pevninu. V některých lokalitách by mohl způsobit menší škody než v jiných, míní Brian McNoldy, výzkumník z univerzity v Miami. Podle dostupných údajů přichází v úvahu asi 290 kilometrů pobřeží, oblast se s postupem času bude zužovat.

Obyvatelé Floridy těsně před příchodem hurikánu dostávali pytle s pískem, stáli fronty před obchody s potravinami, skupovali balenou vodu. Rybáři vytahovali své lodě z vody. Floridský guvernér Ron DeSantis vyhlásil celostátní stav nouze a na pomoc se zvládáním hurikánu povolal 5000 vojáků národní gardy, dalších 2000 jich je v pohotovosti v sousedních státech, píše AP.

Nemocnice a domy s pečovatelskou službou evakuovaly stovky klientů do bezpečnějších míst nebo úkrytů. Letiště v Tampě, St. Petersburgu a Key Westu jsou uzavřená.

Prezident Joe Biden nařídil ministerstvu vnitřní bezpečnosti a Federální agentuře pro řešení krizových situací (FEMA), aby koordinovaly pomoc v případě pohromy a pomohly ochránit životy a majetek. Prezident kvůli bouři odložil návštěvu Floridy plánovanou na dnešek. Kvůli hurikánu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) už dříve zrušil dnešní start rakety Space Launch System (SLS) z Kennedyho vesmírného střediska.

Mrazivé počasí v noci bude pokračovat až do víkendu

24.04.2024 11:57 Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český…

Kreml je odhodlán přijmout nezbytná opatření, pokud budou v Polsku jaderné…

22.04.2024 17:34 Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě…

Mrazivé počasí se zatím neloučí. V noci bude nadále pod nulou

22.04.2024 12:25 Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého…

Meteorologové prodloužili výstrahu před sněžením. V noci má mrznout

20.04.2024 14:18 V Česku už od pátku vydatně sněží a místy budou vločky padat ještě i v neděli. Český…

Zimní počasí se vrátilo na hory. Napadlo přes 20 centimetrů sněhu

20.04.2024 08:49 Zima se vrátila v plné síle, podotkli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ke…

Zimní počasí se vrátilo. Meteorologové upravili výstrahy

19.04.2024 14:11 Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český…

Česko čekají další mrazivé noci a vydatné sněžení na horách

18.04.2024 14:18 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí,…

Zimní počasí se vrací. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

17.04.2024 10:56 Česko už sice zaznamenalo první letní i tropický den letošního roku, po přechodu studené fronty se…

Počasí: V Česku se ochladí a také zesílí vítr

15.04.2024 11:53 Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr,…

Počasí: Neděle prvním tropickým dnem roku. Nejtepleji bylo v Českých…

07.04.2024 18:43 Česko zažilo v neděli první tropický den letošního roku, potvrzují to údaje z meteorologických…

Související:

Nejnovější