Hygienici vysvětlili, proč nelze srovnat počty případů covidu a chřipky

Srovnávat počty případů v době epidemie covidu-19 s epidemií sezónní chřipky a dalších akutních respiračních infekcí není podle odborníků možné. O rozdílech na webu informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy.

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nákazy se vykazují jinak, u respiračních infekcí je dohromady devět diagnóz. U chřipky se navíc laboratorně testují jenom vážné průběhy. U covidu-19 se naopak za prokázanou nákazu považuje jen ta, kde pozitivitu potvrdili v laboratoři.

"Laboratorně ověřených onemocnění chřipkou je každoročně v ČR pouze několik set, úmrtí několik desítek," uvedli hygienici. Akutní infekce dýchacích cest postihne podle nich každý rok zhruba deset procent populace, s výjimkou loňského roku, kdy se prakticky nevyskytovaly, z nich až desetině hrozí v důsledku nákazy úmrtí.

"Laboratorní vyšetření se provádí indikovaně pouze u pacientů s těžkým nebo neobvyklým průběhem onemocnění. Provádí se i výběrové, sentinelové vyšetření ambulantních pacientů, kterým se sleduje cirkulace virů v populaci," uvedli. U koronaviru se evidují pouze počty laboratorně zachycených záchytů, reálné počty tedy mohou být ještě vyšší. Ke včerejšímu dni bylo evidováno 33 případů za týden na 100.000 obyvatel. V nejhorším okrese Opava to bylo 79 na 100.000 a v devíti dalších na 50 případů.

"Oba dva údaje, tedy informace o výskytu akutních respiračních onemocnění a covidu-19, se proto velmi významně liší a není možné je jakkoliv srovnávat," dodali hygienici.

Historicky byl pro začátek chřipkové epidemie stanovený takzvaný epidemický práh na hranici 1500 případů na 100.000 obyvatel. K prvnímu navýšení obvykle dochází v období před vánočními svátky, nemocnost vrcholí nejčastěji na přelomu ledna a března.

"V daném případě však skutečně nejde pouze o chřipku, nýbrž o celý soubor diagnóz, jejichž původcem bývají viry a bakterie vyvolávající onemocnění respiračního traktu. Jde například o zánět nosohltanu, záněty hrtanu, akutní infekci dýchacích cest nebo chřipku," uvedli.

Sledují se pacienti přicházející do ordinací praktických lékařů pro dospělé i pro děti, kteří vykazují klinické příznaky. Jejich výskyt pak hlásí hygienickým stanicím každý pátek, ty ho dál zapisují do systému Koordinačního střediska pro resortní zdravotnické informační systémy. V Praze hlásí záchyty respiračních infekcí 64 lékařů pro dospělé a 42 dětských.

"Takto získané počty jsou pak z počtu registrovaných pacientů v jednotlivých věkových kategoriích extrapolovány na 100 000 obyvatel. Hlásí se tedy pacienti se stanovenou diagnózou onemocnění, u kterých není provedeno laboratorní vyšetření," informovala hygienická stanice.

Naopak u covidu-19 jsou hlášené jen případy, které byly laboratorně potvrzené. Od začátku epidemie počátkem roku 2020 bylo provedeno přes 10,77 milionu testů. U 1,69 milionu osob byla infekce potvrzená. Za prodělaný covid-19 se ale považuje jenom jeho potvrzení pozitivním testem. Lidé, kteří protilátky mají, ale test neabsolvovali, se snaží prosadit i jejich uznávání.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější