Inflace na Slovensku zrychlila, je nejvyšší od roku 2003

Ceny zboží a služeb na Slovensku se v únoru v meziročním srovnání zvýšily nejrychleji od konce roku 2003. Tempo inflace zrychlilo na devět procent z 8,4 procenta v lednu, informoval dnes slovenský statistický úřad.

Slovensko, ilustrační fotografie.

Únorovou meziroční hodnotu inflace ovlivnil hlavně vývoj cen potravin, pohonných hmot a zvýšení regulovaných cen energií z úvodu letošního roku. Náklady na potraviny a energie mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností.

Potraviny na Slovensku v únoru zdražily proti loňsku o 9,8 procenta, což je nejvyšší meziroční tempo růstu od léta roku 2008. Dvouciferným tempem se zvýšily ceny chleba a obilovin, dále zeleniny, stejně jako olejů a tuků.

Ceny v kategorii bydlení a energií byly proti loňsku vyšší o 13,2 procenta. Důvodem bylo kromě jiného zvýšení regulovaných cen energií, které se na Slovensku mění zpravidla na začátku roku. Ještě loni například elektřina a plyn pro domácnosti zlevnily, letos energie naopak zdražily.

Do inflace se promítl i přetrvávající růst cen stavebních materiálů a zdražování pohonných hmot.

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v únoru stouply o 0,9 procenta po lednovém růstu o 2,7 procenta, což bylo nejvíce za posledních 18 let.

V České republice inflace v únoru zrychlila meziroční růst na 11,1 procenta z lednových 9,9 procenta. Je tak nejvyšší od června 1998.

Slovenské ministerstvo financí v lednové prognóze vývoje ekonomiky zvýšilo výhled inflace na letošní rok na šest procent. Loni spotřebitelské ceny v zemi stouply o 3,2 procenta.

Témata: Slovensko | inflace

Související:

Nejnovější