Inflace na Slovensku zrychlila na 14,9 procenta

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v říjnu zrychlilo na 14,9 procenta z 14,2 procenta v září, informoval dnes ČTK slovenský statistický úřad. Inflace dosáhla nového maxima od června roku 2000, kdy přesáhla 15 procent. V Česku inflace v říjnu naopak zpomalila, byla ale mírně vyšší než na Slovensku.

Slovensko, ilustrační foto

Inflaci na Slovensku nejvíce ovlivnily ceny potravin a nealkoholických nápojů, jakož i bydlení a energií, které dohromady tvoří téměř polovinu výdajů domácností. Potraviny v porovnání s loňskem zdražily o 26,8 procenta, a to hlavně kvůli vyšším cenám chleba a obilnin, ale také masa, mléka, sýrů a vajec.

Bydlení a energie v porovnání s loňskem zdražily o téměř šestinu, a to například kvůli cenám pevných paliv a tepla. Regulované ceny elektřiny a zemního plynu pro domácnosti se naposledy změnily tradičně v úvodu letošního roku, zatím se tak do nich nepromítlo dřívější zdražení energií na burzách.

Inflace na Slovensku v meziročním srovnání zrychluje nepřetržitě od loňského února, kdy dosáhla 0,9 procenta. Od letošního března pak spotřebitelské ceny v zemi rostou dvouciferným tempem.

V Česku spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 15,1 procenta. Tempo inflace výrazně zpomalilo, v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent. Výsledek inflace ovlivnilo započítání vládních opatření na snížení cen energií.

Témata: Slovensko | ekonomika

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější