Inflace v eurozóně zůstala na svém, činí 5,3 procenta

V srpnu se míra inflace v eurozóně nezměnila a setrvala na úrovni 5,3 procenta, oznámil dnes v odhadu statistický úřad Eurostat. Jádrová inflace, která vylučuje kolísání cen energií a potravin, se snížila z 5,5 procenta v červenci na 5,3 procenta.

Ilustrační fotografie.

I nadále je míra inflace značně vyšší než dvouprocentní cíl, který si pro udržení cenové stability stanovila Evropská centrální banka (ECB). Banka předpokládá, že inflace by se mohla k této hranici vrátit až ke konci roku 2025.

V srpnu nejvíce vzrostly ceny v kategorii potraviny, alkohol a tabák, kde meziroční růst dosáhl 9,8 procenta. To představuje zpomalení oproti červencovému tempu 10,8 procenta. Dalším významným faktorem ovlivňujícím inflaci byly služby, jejichž růst klesl z 5,6 procenta v červenci na 5,5 procenta v srpnu. Ceny energií se meziročně snížily o 3,3 procenta, navazují tak na červencový pokles o 6,1 procenta.

Ze zemí eurozóny mělo nejvyšší srpnovou inflaci Slovensko s 9,6 procenty, kde ale došlo k poklesu z červencových 10,2 procenta. Naopak nejnižší inflaci v eurozóně zaznamenaly v srpnu Belgie a Španělsko s 2,4 procenty. Třetí nejnižší hodnotu dosáhla Kypr s třemi procenty.

Témata: inflace | EUR (měna)

Související:

Nejnovější