ISW: Rusové zaznamenali zisky na severu Bachmutu

Ruské jednotky si připsaly "taktické zisky" na severní straně ukrajinského města Bachmut, o který se v posledních týdnech svádí tvrdé boje, uvádí v nejnovější zprávě o vývoji konfliktu americký Institut pro studium války (ISW). Rusové podle něj v oblasti pokračují v pozemních útocích. Útočí i u obcí Kreminna a Svatove, kde pravděpodobně dosáhli "omezeného postupu".

Ruská armáda, ilustrační fotografie.

Postup ruských sil u Bachmutu ve svém večerním hlášení bez bližších podrobností připustil také generální štáb ukrajinské armády.

Další podrobnosti k ruským útokům američtí analytici v úterním hodnocení neuvádí. Informace navazují na úterní vyjádření ukrajinské armády, podle kterého je situace u Bachmutu "mimořádně napjatá". Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj hovořil o ruské ofenzívě, v níž byly nasazeny nejlépe vycvičené jednotky žoldnéřské Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny. "Nepřítel neustále ničí vše, co může sloužit k ochraně našich pozic," uvedl už v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko se podle všeho snaží město obklíčit a odříznout ukrajinské obránce od zásobovacích tras. Případné dobytí Bachmutu by pro Moskvu znamenalo první větší vítězství za více než půl roku, byť za cenu vysokých ztrát. Ovládnutí města by Rusům otevřelo cestu k útoku na poslední zbývajících městská centra v Doněcké oblasti.

V posledních dnech z míst nejtěžších bojů přichází informace o postupných ruských ziscích. O postupu ruských okupantů na severu Bachmutu v úterý psal i reportér německého listu Bild Julian Röpcke, který konflikt na východě Ukrajiny dlouhodobě mapuje. Poznamenal přitom, že tvrzení wagnerovců jsou "bohužel" v posledních týdnech spolehlivější než vyjádření ukrajinského generálního štábu.

Na zarputilost ukrajinské obrany Bachmutu poukázal ruský miliardář Jevgenij Prigožin, který stojí v čele wagnerovců. Ukrajinská armáda podle něj přisunula na místo další posily a snaží se město uhájit vší silou. "Desítky tisíc ukrajinských vojáků kladou zuřivý odpor. Boje jsou každým dnem krvavější," prohlásil. Současně popřel, že by kupoval satelitní snímky bojiště od Číny; skupina má podle něj 20 vlastních družic.

Večerní hlášení velení ukrajinských sil na rozdíl od toho z dnešního rána hovoří o "pokračujícím postupu" ruských sil v oblasti Bachmutu. Generální štáb ovšem konkrétní místo ruského postupu nezmiňuje a naopak uvádí, že v několika obcích kolem Bachmutu i ve městě samotném byly útoky odraženy.

Britská rozvědka v pravidelném přehledu upozornila, že ruské síly nejspíše začaly vypouštět íránské drony Šáhed z Brjanské oblasti, odkud mohou snadněji ohrozit Kyjev, než když jako dříve tyto bezpilotní letouny startovaly z Krasnodarského kraje na jihu Ruska a stroje přelétaly Azovské moře. Nová startovací platforma poskytuje Rusům jiný směr útoku a je blíže ke Kyjevu.

Ruská armáda v noci na 27. února zaútočila ze severu proti cílům na Ukrajině 14 íránskými drony typu Šáhed, uvedl ukrajinský generální štáb a vojenská správa Kyjevské oblasti. Protivzdušná obrana 11 těchto bezpilotních letounů zničila, tvrdí Kyjev. Nový nálet za pomoci íránských dronů Rusové podnikli v noci na dnešek, a to opět ze severu. Všechny čtyři drony se protivzdušné obraně podařilo sestřelit, napsala agentura Unian s odvoláním na velení ukrajinského letectva. Drony Šáhed jsou zkonstruovány tak, aby přímo útočily na cíl.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější