Italská policie zabavila jachtu patřící jednomu z nejbohatších Rusů

Italská policie zabavila jachtu patřící Alexeji Mordašovovi, který je podle údajů magazínu Forbes třetím nejbohatším mužem v Rusku s majetkem odhadovaným na 22,7 miliardy dolarů (více než 534 miliard korun). Mordašov se po ruské invazi na Ukrajinu dostal na seznam osob, jimž EU v rámci protiruských sankcí zmrazila majetek.

Alexej Mordašov (oligarcha)

Finanční policie zabavila také luxusní loď ruského miliardáře Gennadije Timčenka a honosnou vilu v Toskánsku politika a podnikatele Olega Savčenka, informoval dnes italský tisk.

Úřady rozhodly o zabavení majetku v hodnotě 140 milionů eur (3,5 miliardy korun), který patří ruským občanům na sankčních seznamech, informovalo italské ministerstvo financí. Pátrání po majetku ruských oligarchů vede výbor pro finanční bezpečnost, který dále prošetřuje majetek vlivných Rusů v Itálii.

Jak dnes informoval zpravodajský server The Guardian, 65 metrů dlouhá jachta "Lady M", jejíž hodnota se odhaduje na 65 milionů eur, byla zabavena v severoitalském přístavu Imperia. V ligurském letovisku San Remu policie zablokovala také 50 metrů dlouhou jachtu "Lena" patřící dalšímu z ruských miliardářů, Gennadiji Timčenkovi. Ten byl jedním z prvních oligarchů, na které Británie letos uvalila sankce, a od začátku roku přišel o téměř polovinu svého čistého jmění. Hodnota jeho majetku se snížila o 10,6 miliardy USD a podle Forbesu je nyní na úrovni 17,2 miliardy dolarů.

Savčenkovi, který v Dumě hlasoval pro uznání separatistických regionů na Ukrajině, policie zabavila vilu nedaleko toskánské Luccy, jejíž hodnota se odhaduje na tři miliony eur.

Ve čtvrtek francouzský ministr financí informoval o konfiskaci jachty šéfa ropného koncernu Rosněfť Igora Sečina, jehož majetky jsou terčem sankcí. Německé úřady zase zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů.

Podle italských sdělovacích prostředků si nechal Mordašov svou jachtu "Lady M" vyrobit v roce 2013 v americké firmě Palmer Johnson. Její hodnotu magazín Forbes stanovil na 27 milionů dolarů. Šestapadesátiletý Mordašov je šéfem hutní firmy Severstal. Vlastní také asi 30 procent TUI Group, jedné z největších společností v oblasti cestovního ruchu na světě.

Podle italských sdělovacích prostředků Mordašov vlastní také vilu v hodnotě zhruba 72 milionů dolarů na pobřeží Sardinie. Zatím není jasné, zda policie zabavila i tuto nemovitost.

Související:

Nejnovější