Italský premiér Draghi oznámil rezignaci, prezident Mattarella rozpustil parlament

Italský premiér Mario Draghi dnes podal demisi, prezident Sergio Mattarella ho požádal, aby kabinet dočasně vedl dál. Zatím ovšem není jasné, zda hlava státu rozpustí parlament a vyhlásí předčasné volby. Draghiho demise se očekávala po středečním hlasování Senátu o důvěře. Premiér sice podporu senátorů získal, hlasování však bojkotovaly tři nejsilnější strany koaliční vlády.

Mario Draghi

"Prezident republiky Sergio Mattarella dnes ráno v Kvirinálském paláci přijal předsedu vlády Maria Draghiho, který ho informoval o včerejší (středeční) diskuzi a hlasování v Senátu a následně znovu podal demisi a demisi kabinetu, kterému předsedá," píše se v prohlášení prezidentského paláce. Odpoledne se prezident setká s předsedy obou komor parlamentu.

Nestraník Draghi již minulý čtvrtek nabídl prezidentovi svoji rezignaci poté, co ztratil podporu jedné z klíčových koaličních sil, populistického Hnutí pěti hvězd (M5S). Mattarella ale šéfa vlády požádal, aby oslovil parlament a získal tak jasný obraz o politické situaci.

Draghi ve středu při projevu prohlásil, že ve funkci zůstane, pokud se za něj postaví strany široké vládní koalice. Zmínil také podporu veřejnosti, která na něj apelovala, aby z úřadu neodstupoval. V horní komoře, která má 321 členů, nakonec ve středu pro důvěru hlasovalo 95 senátorů a 38 bylo proti; M5S se zdržela hlasování, dvě další vládní strany Vzhůru, Itálie (Forza Italia) a krajně pravicová Liga se hlasování neúčastnily.

Premiér záměr navštívit prezidenta oznámil dnes ráno při stručném projevu v Poslanecké sněmovně. "Děkuji vám za všechnu práci, kterou jsme v tomto období společně vykonali," řekl Draghi za potlesku poslanců.

Nad "surreálním" výsledkem vládní krize v situaci, kdy se Itálie potýká s rostoucí inflací a vysokými náklady na energie souvisejícími s ruskou invazí na Ukrajinu, se dnes podle agentury AP shodně rozhořčil italský tisk. "Ostuda," napsal na titulní stránce list La Stampa. "Itálie zrazena," píše list La Repubblica. "Sbohem Draghiho vládě," uvedl list Corriere della Sera.

Itálii patrně čekají na podzim předčasné volby, pokyn k tomu ale Mattarella zatím nedal. Podle agentury AP prezident po sérii konzultací a schůzek zřejmě rozpustí parlament, volby by se tak konaly ve druhé polovině září nebo začátkem října. Parlamentní volby se v Itálii mají zatím konat nejpozději koncem května 2023.

Draghiho vláda je třetím kabinetem od posledních parlamentních voleb v roce 2018. První dvě sestavil nynější lídr M5S Giuseppe Conte, tehdy ještě jako nezávislý. První vláda se mu rozpadla v létě 2019, kdy z vládní koalice odešla Liga Mattea Salviniho, tu pak ve druhé Conteho vládě vystřídala do té doby opoziční středolevicová Demokratická strana (PD). Začátkem loňského roku se Conteho druhá vláda rozpadla zejména kvůli sporům o plán obnovy ekonomiky a rozdělení peněz z unijního covidového fondu obnovy. Draghi tehdy zemi zachránil před předčasnými volbami, když sestavil vládu široké koalice, složenou ze stran od levého středu až po krajně pravicovou Ligu.

Italský prezident Mattarella rozpustil parlament, zemi čekají předčasné volby

Italský prezident Sergio Mattarella rozpustil parlament. Italové půjdou předčasně k volbám, italská média hovoří o termínu 25. září. Premiér Mario Draghi podal dnes ráno do rukou Mattarelly svou demisi. Prezident jej požádal, aby kabinet dočasně vedl dál.

Draghiho rezignace a rozpuštění parlamentu je vyústěním vládních sporů, které odstartovalo populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), když se neúčastnilo hlasování o důvěře vládě minulý týden. Draghi posléze prohlásil, že ve funkci premiéra zůstane, pokud se za něj strany široké vládní koalice postaví.

Nové hlasování o důvěře v senátu ve středu ale kromě M5S bojkotovaly další dvě pravicové vládní strany Liga a Vzhůru, Itálie (Forza Italia), čímž podkopaly Draghiho "koalici národní jednoty". Premiér v reakci podal demisi.

Mattarella dnes řekl, že nové volby se musí konat do 70 dnů. Stanovení přesného data přenechal vládě, pravděpodobně ale připadnou na konec září, píše agentura Reuters. Italská státní televize uvádí, že volby budou 25. září.

"Období, kterým si procházíme, nám nepovoluje žádnou prodlevu ve vládnutí. Potřebujeme činy ke zvládaní ekonomické a sociální krize a rostoucí inflace," řekl prezident v krátkém projevu z Kvirinálského paláce.

Témata: Itálie | Mario Draghi

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější