Izrael chystá pozemní operaci proti hnutí Hizballáh v Libanonu

Izraelský ministr obrany Joav Galant v pondělí naznačil možnost pozemní operace proti hnutí Hizballáh v Libanonu, jak uvádějí izraelská média. Informoval o tom portál Times of Israel.

Izraelská armáda

Galant při setkání s vojáky 188. obrněné a pěší brigády Golani v severním Izraeli prohlásil: "Eliminace vůdce teroristického hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, je důležitý krok, ale není to vše. Využijeme všechny dostupné možnosti."

Dále uvedl, že pro zajištění bezpečného návratu obyvatel severního Izraele do jejich domovů budou nasazeny všechny kapacity, včetně vojenských jednotek. Vyjádřil důvěru ve schopnosti vojáků dosáhnout úspěchu.

Napětí mezi Izraelem a Hizballáhem v poslední době roste a vyvolává obavy z možného zahájení izraelské pozemní ofenzívy na jihu Libanonu.

V polovině září izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že návrat evakuovaných Izraelců na sever země je prioritou válečného tažení. Izraelci byli nuceni opustit své domovy poté, co Hizballáh začal po vypuknutí války v pásmu Gazy ostřelovat severní izraelské pozice z Libanonu.

Izrael v reakci na tyto útoky zahájil nálety na pozice Hizballáhu a během posledních dvou týdnů zneškodnil několik vysokých představitelů hnutí, včetně jeho dlouholetého vůdce Nasralláha.

John Kirby, mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost, však varoval, že pokud by Izrael vstoupil do plné války s Hizballáhem nebo Íránem, nemusí se mu podařit bezpečně vrátit obyvatele severu zpět do jejich domovů.

To, že se Izrael bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl už v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

Náčelník generálního štábu izraelské armády, Herci Halevi, minulý týden hovořil o možnosti pozemní invaze v Libanonu a vyzval vojáky, aby byli na tuto situaci připraveni.

Podle nejmenovaného představitele jsou v současné době zvažovány všechny možnosti. "Pokud k tomu dojde, pokusíme se to provést co nejrychleji," uvedl představitel s tím, že tato možnost je již v plánu.

Tato vyjádření přicházejí v době, kdy roste tlak na deeskalaci konfliktu a uzavření příměří na izraelsko-libanonské hranici. Francouzský prezident Emmanuel Macron dokonce naznačil možnost svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN s cílem zvýšit tlak na dosažení příměří, vzhledem k odmítavému postoji Izraele.

Izraelská armáda podniká od začátku minulého týdne intenzivní letecké útoky na Libanon, nejsilnější od války v roce 2006, přičemž se zaměřuje na cíle Hizballáhu. Tyto útoky si dosud vyžádaly přes 700 obětí a podle OSN bylo vysídleno přibližně 118 000 lidí.

Humanitární koordinátor OSN, Imran Riza, v pátek varoval, že Libanon prochází nejsmrtelnějším obdobím za poslední generaci a mnozí se obávají, že toto je teprve začátek.

Izrael tvrdí, že útoky zničily desítky skladů zbraní a budovy patřící Hizballáhu, čímž výrazně omezily vojenské kapacity tohoto hnutí. Přesto izraelský představitel odmítl tvrzení, že by při útocích umírali civilisté ve velkém počtu, a obvinil Hizballáh z používání civilistů jako lidských štítů.

Hizballáh zahájil útoky na Izrael 8. října loňského roku, den po bezprecedentním útoku hnutí Hamás na jih Izraele, který rozpoutal současnou válku v Pásmu Gazy.

Témata: Izrael

Izrael zvažuje, jak využít tělo Sinvára

20.10.2024 12:42 Izrael zvažuje, že by mohl využít tělo zabitého vůdce palestinské militantní skupiny Hamás, Jahji…

Za pokusem o atentát na Netanjahua stojí Hizballáh

20.10.2024 10:33 V sobotu došlo k pokusu o atentát na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, za který podle jeho…

První země podpořila Zelenského vítězný plán

19.10.2024 21:21 Francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Noel Barrot přislíbil Ukrajině podporu při realizaci…

Izraelská armáda zlikvidovala osobního strážce šéfa Hamásu Sinvára

19.10.2024 18:54 Izraelská armáda v pátek oznámila, že zlikvidovala osobního strážce šéfa palestinského hnutí Hamás…

Nizozemí: Země NATO musí projednat podmínky vstupu Ukrajiny

19.10.2024 16:21 Členské země NATO budou muset projednat podmínky, které stanoví Ukrajině pro její případné pozvání…

Na dům Netanjahua zaútočil dron

19.10.2024 12:24 Na dům izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v izraelském městě Cézarea zamířil v sobotu dron,…

Se Zelenského vítězným plánem má problém další země

19.10.2024 09:48 Polský ministr obrany Władysław Kosiniak-Kamysz v pátek na zasedání ministrů obrany NATO v Bruselu…

Putin varoval Ukrajinu. Jde o jaderné zbraně

18.10.2024 21:42 Ruský prezident Vladimir Putin nehodlá dovolit, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně. Řekl to…

Rusové už cvičí Severokorejce, kteří mají být nasazeni na Ukrajině

18.10.2024 17:18 Generální tajemník NATO Mark Rutte v pátek uvedl, že Severoatlantická aliance zatím nemůže potvrdit…

Za válku na Ukrajině podle Trumpa může i Zelenskyj

18.10.2024 14:04 Bývalý americký prezident a republikánský kandidát pro nadcházející prezidentské volby, Donald…

Související:

Nejnovější