Izrael i Hamás se v Pásmu Gazy dopouští válečných zločinů, zjistila OSN

Izrael i palestinské militantní hnutí Hamás se během prvních fází války v Pásmu Gazy dopustily válečných zločinů, zjistila Vyšetřovací komise OSN (COI). Izraelské činy zahrnují zločiny proti lidskosti kvůli vysokým civilním obětem, uvedl server Times of Israel.

OSN

Komise zveřejnila své závěry, založené na dvou zprávách, ve středu. Ty se soustředí na říjnový útok Hamásu, který válku rozpoutal, a na následnou izraelskou reakci. Podle zpráv, které sledují konflikt do konce prosince, se obě strany dopustily válečných zločinů, včetně mučení, vražd, úmyslného zabíjení, nelidského a krutého zacházení a pohrdání lidskou důstojností.

Izrael také spáchal válečné zločiny jako používání hladu jako válečné zbraně. Podle komise Izrael neposkytl Gazanům základní potřeby jako jídlo, vodu, přístřeší a léky, a bránil jiným stranám v jejich dodávce.

Některé z těchto válečných zločinů zahrnují zločiny proti lidskosti spáchané Izraelem, uvádí COI. Agentura Reuters poznamenává, že tento termín označuje nejvážnější mezinárodní zločiny, vědomě páchané v rámci rozsáhlých a systematických útoků na civilisty.

"Ohromný počet civilních obětí v Gaze a ničení civilních objektů a infrastruktury jsou nevyhnutelným důsledkem strategie zaměřené na způsobení co největší škody, ignorující principy rozlišování, úměrnosti a opatrnosti," uvádí COI ve svém prohlášení.

Zjištění COI jsou založena na rozhovorech s oběťmi a svědky, satelitních snímcích, lékařských zprávách a informacích z otevřených ověřených zdrojů. Důkazy shromážděné orgány s mandátem OSN jsou někdy využívány i Mezinárodním trestním soudem (ICC) při stíhání válečných zločinů.

Izrael s vyšetřovací komisí nespolupracoval a po zveřejnění výsledků ji obvinil ze "systematické diskriminace namířené proti Izraeli."

I zabíjení civilistů v Pásmu Gazy během sobotní izraelské operace, při níž byli osvobozeni čtyři rukojmí, a zadržování rukojmí v hustě obydlených oblastech mohou být považovány za válečné zločiny. Uvedl to v úterý Úřad vysokého komisaře pro lidská práva (OHCHR) spadající pod OSN, informuje server CNN.

Izrael oznámil, že operace, při níž byli zachráněni čtyři rukojmí, proběhla v oblasti uprchlického tábora Nusajrát, kde Hamas držel rukojmí ve dvou bytových domech. Podle představitelů ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy při této operaci zemřelo více než 270 Palestinců.

Mluvčí OHCHR Jeremy Laurence uvedl, že provedení této razie v tak hustě obydlené oblasti vyvolává vážné pochybnosti, zda izraelské síly dodržely principy rozlišování, úměrnosti a opatrnosti stanovené válečným právem.

Dále Laurence dodal, že zadržování rukojmí ozbrojenými skupinami v takto hustě obydlených oblastech ohrožuje životy palestinských civilistů i samotných rukojmí. "Toto jednání obou stran by mohlo být kvalifikováno jako válečné zločiny," uvedl Laurence.

Konflikt v Pásmu Gazy vypukl loni 7. října po útoku palestinského militantního hnutí Hamas na jih Izraele, při němž zemřelo téměř 1200 lidí. Militanti unesli do Pásma Gazy přibližně 250 rukojmí. Podle izraelských údajů zůstává v Gaze stále asi 116 rukojmí, z nichž nejméně 40 bylo prohlášeno za mrtvé.

Odvetné vzdušné útoky Izraele a následné pozemní operace v Pásmu Gazy si podle tamních úřadů vedených Hamasem vyžádaly životy již více než 37.000 lidí.

Témata: OSN | Izrael | Hamás

Ukrajina dostane jeden ze dvou rumunských systémů Patriot

20.06.2024 19:28 Rumunsko daruje Ukrajině jeden ze dvou funkčních systémů protivzdušné obrany Patriot, oznámila to…

Kdo povede NATO? Iohannis stáhl kandidaturu, začíná být jasno

20.06.2024 16:42 Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes oznámil, že stahuje svou kandidaturu na post generálního…

České dítě nepřežilo výbuch automobilu v Chorvatsku

20.06.2024 12:10 I letos v létě zamíří k moři do Chorvatska statisíce českých turistů. Pro jednu rodinu se ale…

Putin opustil Severní Koreu a přesunul se do další asijské země

20.06.2024 09:33 Ruský prezident Vladimir Putin dorazil po setkání s Kim Čong-unem v Severní Koreji na státní…

KLDR pomáhá Rusku v zabíjení ukrajinských civilistů, tvrdí Kyjev

19.06.2024 20:37 Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, ve středu uvedl, že Severní…

Putin a Kim podepsali partnerskou smlouvu. Oba brojí proti Washingtonu

19.06.2024 16:14 Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un v Pchjongjangu podepsali smlouvu…

OSN nadále kritizuje Izrael. Armáda porušila pravidla války

19.06.2024 11:05 Izraelské síly možná opakovaně porušily zákony a pravidla vedení války a během vojenské operace v…

Co bude s válkou na Ukrajině? Kyjev už připravuje druhý mírový summit

19.06.2024 08:52 Ukrajinští představitelé zahájili přípravy na uspořádání druhého mírového summitu. Andrij Jermak,…

Novým generálním tajemníkem NATO se stane Rutte, píše nizozemský tisk

18.06.2024 19:59 Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) se po Jensu Stoltenbergovi stane…

Ukrajince čeká blackout kvůli opakujícím se ruským útokům na energetiku

18.06.2024 16:09 Ukrajinci se budou muset v nejbližších týdnech připravit na ještě rozsáhlejší přerušení dodávek…

Související:

Nejnovější