Izrael "nařídil" evakuaci části Gazy, podle OSN to není možné

Izraelská armáda v pátek ráno vyzvala všechny civilisty ve městě Gaza, aby se evakuovali "na jih" kvůli bombardování pobřežní enklávy v reakci na teroristické útoky Hamásu. Výzva k evakuaci se týká více než milionu lidí a podle OSN, zdravotníků i médií je naprosto nemožná.

Ilustrační fotografie.

"IDF vyzývá k evakuaci všech civilistů města Gaza z jejich domovů směrem na jih pro jejich vlastní bezpečnost a ochranu a přesunutí se do oblasti jižně od Wadi Gaza," uvedly izraelské obranné síly v prohlášení.

Wadi Gaza je říční údolí rozkládající se kolem středu pásma Gazy, vinoucí se po celé jeho šířce a končící ve Středozemním moři. Je známé svými pobřežními mokřady a biologickou rozmanitostí.

OSN uvádí, že výzva k evakuaci se týká přibližně 1,1 milionu lidí, což je asi polovina populace celého pásma Gazy. Postižená oblast zahrnuje hustě obydlené město Gaza. "OSN považuje za nemožné, aby se takový evakuace uskutečnila bez zničujících humanitárních důsledků," uvedla v prohlášení. Žádá o zrušení výzvy s tím, že by se již tak tragická situace mohla proměnit v "kalamitní situaci".

Izraelská armáda tvrdí, že oslovila obyvatele města Gaza a řekla jim, aby odešli pro svou "bezpečnost a ochranu". OSN s ale domnívá, že evakuace je nemožná. Izrael v reakci na toto tvrzení uvedl, že se snažil minimalizovat škody na civilistech a řekl, že reakce OSN byla "ostudná".

Blízkovýchodní korespondent BBC Tom Bateman tvrdí, že izraelský požadavek, aby lidé opustili Gazu, je ale skutečně nemožný. "Je nemožné, aby 1,1 milionu lidí opustilo své domovy do 24 hodin.Jednalo by se o 40 000 lidí za hodinu," napsal.

Evakuace civilního obyvatelstva v tak hustě osídlené oblasti, včetně dětí, starých lidí a těch v nemocnicích, které jsou do posledního místa zaplněné raněnými a těmi, kteří se ukrývají před bombardováním, je neproveditelná.

"Do města Gazy se budete moci vrátit pouze tehdy, když bude učiněno další oznámení, které to povolí," uvedli úředníci v prohlášení adresovaném městu, které je hlavní městskou oblastí Pásma Gazy.

IDF uvedla, že militanti Hamásu se skrývají v tunelech pod městem a uvnitř budov obývaných civilisty. Armáda tvrdí, že vyzvala civilisty, aby evakuovali město, "pro vlastní bezpečnost a bezpečnost vašich rodin," a také proto, aby se distancovali se od teroristů Hamásu, kteří je používají jako lidské štíty.

Nařízení o včasné evakuaci je součástí izraelských "humanitárních opatření" v pásmu Gazy, dodal izraelský mluvčí Jonathan Conricus. Ve svém nejnovějším videu zveřejněném na X řekl, že jejich cílem je zachraňovat životy a dodal: "Civilisté nejsou náš nepřítel."

Řekl, že armáda chce minimalizovat civilní oběti při útocích na cíle v pásmu Gazy a že je i nadále plně oddána zákonům mezinárodního ozbrojeného konfliktu. "Chápeme, že to bude nějakou dobu trvat," řekl o evakuaci. "Není to snadný proces."

Agentura OSN pro pomoc a práci (UNRWA) podle pátečního prohlášení už přemístila své centrální operační středisko a mezinárodní personál v Gaze na jih od obležené enklávy. UNWRA bude pokračovat ve svých humanitárních operacích a bude poskytovat podporu svému personálu a palestinským uprchlíkům, uvedla.

Zdravotníci ale oblast opustit odmítají. Nebal Farsakh, mluvčí palestinského Červeného půlměsíce ve městě Gaza, říká, že neexistuje způsob, jak by bylo možné bezpečně přesunout jeden milion lidí ze severní Gazy do 24 hodin.

"Co se stane s našimi pacienty? Máme zraněné, máme staré lidi, máme děti, které jsou v nemocnicích," uvedla. Dodala, že mnoho zdravotníků odmítá evakuovat nemocnice a opouštět pacienty.

"Lidé nemají kam jít. To je podstata. Slyšet bombardování v celé oblasti a žádat lidi, aby se evakuovali do jiné oblasti s tímto velkým ničením infrastruktury a silnic a těmito omezeními pohybu je prostě něco neuvěřitelného," uvedla.

Představitel Hamásu označil izraelský příkaz, aby se lidé na severu Gazy přesídlili na jih, za "falešnou propagandu" a vyzval tamní občany, aby jej ignorovali. Militantní skupina je ale dlouho kritizována mezinárodním společenstvím za to, že využívá civilisty jako lidské štíty.

"Okupace se pokouší šířit falešnou propagandu různými prostředky s cílem vytvořit zmatek mezi občany a podkopat stabilitu naší vnitřní fronty," uvádí se v prohlášení Hamásu.

Témata: Izrael | Gaza | OSN

Hamás souhlasil s návrhem Egypta a Kataru na příměří v Pásmu Gazy

06.05.2024 20:17 Palestinské hnutí Hamás v pondělí oznámilo, že přijalo návrh Egypta a Kataru na příměří v Pásmu…

Putin chce prověřit připravenost taktických jaderných zbraní

06.05.2024 14:09 Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení,…

Izraelci začali s evakuací Rafáhu na jihu Pásma Gazy

06.05.2024 09:26 Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma…

Evropu mohou čekat ruské sabotáže, zní varování z tajných služeb

05.05.2024 21:48 Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník…

EU se chystá uvalit sankce na Voice of Europe, řekla Jourová

05.05.2024 19:11 Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla…

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Související:

Nejnovější