Izrael se s Islámským džihádem dohodl na klidu zbraní

Navzdory zprávám o příměří dnes při izraelském ostřelování Pásma Gazy zahynuly čtyři děti, oznámilo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Současný konflikt mezi izraelskou armádou a militantní organizací Islámský džihád si podle něj od pátku vyžádal nejméně 41 mrtvých a přes 300 zraněných. Egypt dnes večer po informacích z neoficiálních zdrojů vyzval ke klidu zbraní od 23:30 místního času (22:30 SELČ), uvedla agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného příslušníka egyptských bezpečnostních složek.

Izrael, ilustrační fotografie.

Čas příměří potvrdil také Islámský džihád. V prohlášení uvedl, že od stanovené hodiny ukončí boje, upozornil ale, že má právo odpovědět na jakoukoliv "další agresi" ze strany Izraele. Egyptský bezpečnostní zdroj agentury Reuters dříve uvedl, že Izrael s návrhem na klid zbraní souhlasil.

Izrael zahájil vojenskou operaci v Pásmu Gazy v pátek, cílem jsou místa patřící Islámskému džihádu. Během izraelských útoků zahynulo podle palestinského ministerstva zdravotnictví 41 Palestinců včetně 15 dětí. Zraněno bylo 311 lidí. Izraelské úřady odmítly vinu za sobotní bilanci, kdy podle nich palestinské děti zabil neúspěšný raketový útok Islámského džihádu na Izrael.

Svědci dnes ráno slyšeli sirény a výbuchy raket západně od Jeruzaléma, informovala agentura Reuters. Podle izraelského ministerstva obrany explodovala na místě hraničního přechodu Erez mezi Izraelem a Pásmem Gazy střela z moždíře. Hraniční přechod poškodila, oběti ale Izrael nehlásil.

Izraelská armáda uvedla, že zabila kolem 15 bojovníků Islámského džihádu. Izraelské ozbrojené síly také oznámily, že na okupovaném Západním břehu Jordánu zatkly asi 40 členů této militantní organizace. Židovský stát v sobotu večer také informoval, že se mu v uplynulých dnech v Gaze podařilo neutralizovat hlavní vůdce Islámského džihádu. Militantní uskupení posléze potvrdilo, že při izraelských útocích zemřel další z jeho vysoce postavených velitelů.

V odvetě za nálety na Pásmo Gazy vypálila palestinská skupina rakety na izraelské území, z nichž většinu zachytil izraelský protiraketový štít. Podle záchranné služby byli dva lidé lehce zraněni střepinami.

Mluvčí izraelské armády v sobotu řekl, že nynější operace proti Islámskému džihádu potrvá asi týden a že Izrael nejedná o příměří. V pondělí by se podle agentury DPA izraelskými nálety měla na žádost Spojených arabských emirátů, Irska, Francie, Norska a Číny zabývat Rada bezpečnosti OSN. Americké ministerstvo zahraničních věcí podle Reuters uvedlo, že Spojené státy právo Izraele na obranu plně podporují, a vyzvalo obě strany konfliktu, aby se vyvarovaly další eskalace.

Současnému konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje od roku 1967. Izraelská strana současné nálety na Pásmo Gazy označila za preventivní útok. Úřadující izraelský premiér Jair Lapid uvedl, že jeho vláda nedovolí, aby teroristické organizace v Gaze ohrožovaly občany Izraele.

Loni v květnu propukly mezi Palestinci a Izraelem prudké boje, při kterých zahynulo nejméně 250 lidí v Pásmu Gazy a 13 dalších v Izraeli. Po jejich skončení panoval na hranicích relativní klid.

Témata: Izrael

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější