Izraelská armáda přiznala, že zastřelila tří rukojmí. Vzdávali se s bílou vlajkou

Izraelská armáda přiznala, že její vojáci v pátek nedopatřením zastřelili tři rukojmí, které při útoku na Izrael zajalo palestinské militantní hnutí Hamás. K tragické události došlo během bojů v Šadžájji, jedné ze čtvrtí města Gaza. Vyšetřování ukázalo, že zastřelení rukojmí nesli bílou vlajku.

Izraelská armáda

"Vojáci během bojů omylem identifikovali tři izraelské rukojmí jako hrozbu. V důsledku toho na ně vystřelili a zabili je, uvedla armáda v prohlášení podle serveru CNN.

Celá událost je již předmětem vyšetřování. "Okamžitě jsme se z ní poučili a získané poznatky dostaly všechny jednotky v terénu," uvedla izraelská armáda a zároveň vyjádřila nad touto tragickou událostí "hlubokou lítost."

Po incidentu byli izraelští vojáci vyzváni, aby byli "zvláště ostražití a prováděli dodatečnou bezpečnostní kontrolu" při bojových operacích. Pro televizi CNN to řekl mluvčí izraelských obranných sil (IDF) Jonathan Conricus.

Conricus uvedl, že IDF stále prověřují, jak k tragickému incidentu došlo. Zároveň podotkl, že militanti z palestinského hnutí Hamás mají ve zvyku chodit v civilním oblečení, což podle něj vytváří velmi dynamické a náročné bojové prostředí.

"Našim vojákům jsme řekli, aby byli při setkání s lidmi v civilním oblečení mimořádně ostražití," řekl Conricus. Dodal, že ani taková nešťastná událost "neochromí naše odhodlání a neodkloní nás od cíle, který je jasný - zlikvidovat Hamás."

Dosavadní vyšetřování ukázalo, že izraelští rukojmí nesli bílou vlajku. V sobotu to prozradil vysoký vojenský představitel pro server Times of Israel. Dva muži byli mrtví na okamžitě, třetího pak vojáci zabili ve skrýši.

Hamás v sobotu 7. října 2023 časně ráno vypálil více než 2500 raket proti Izraeli a palestinští ozbrojenci pronikli do několika izraelských měst u hranic s Gazou. Dopady raket byly hlášeny jak z Tel Avivu, tak z dalších měst.

Očití svědci hlásili střelbu v ulicích a Izrael hovoří o masakru, při němž Hamás stínal hlavy dětem a popravoval civilisty. To, jak se útočníkům z pásma Gazy podařilo překročit přísně střežené hranice, zatím není známo. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Richard Hecht uvedl, že Hamas vstoupil do Izraele po zemi, po moři i vzduchem, což následně provedl Za útok přijala zodpovědnost řada představitelů tajných služeb a armády.

Vůdce islamistického hnutí Hamás potvrdil, že ozbrojená skupina zahájila v říjnu vojenskou operaci proti Izraeli. Muhammad Dajf uvedl, že se jedná o začátek operace "Al-Aqsa Storm". Palestinským ozbrojencům se také podařilo proniknout do města Sderot, kde došlo ke střetům s izraelskými silami.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal v reakci na útok nejvyšší bezpečnostní představitele, sestavil nouzovou vládu a stát oficiálně vyhlásil Hamásu válku. Izraelské obranné síly zahájily operaci "Železné meče" a izraelské letectvo v reakci na útok zahájilo protiútok na pozice Hamásu.

V průběhu následujících dní pokračovaly jak raketové útoky na Izrael, tak i odveta tamního letectva v podobě bombardování stovek cílů v Gaze. Zatímco západní státy většinou vyjadřují podporu Izraeli, Gazu podporuje například Írán nebo Saúdská Arábie. Nevládní organizace a OSN žádají především zklidnění situace vzhledem ke stále většímu počtu mrtvých civilistů. Dochází však k diplomatickým roztržkám.

Později izraelská armáda znovu získala kontrolu nad všemi městy kolem hranice s Gazou a hranici zabezpečila. Ministr obrany následně nařídil totální blokádu Pásma Gazy. Izrael se pokouší osvobodit zajaté rukojmí a zahájil pozemní invazi do Gazy. Ta byla přerušena týdenním příměřím, během kterého Hamás propustil zhruba stovku rukojmích.

Státy a organizace požadují také vytvoření humanitárního koridoru, protože většina z dvou milionů obyvatel Pásma Gazy je závislá na vnější pomoci. Do oblasti sice míří humanitární konvoje, nemocnice v Gaze jsou ale stále přetížené a potýkají se s nedostatkem elektřiny, lidem dochází potraviny i voda.

Témata: Izrael

Ruská ofenziva využívá zpoždění dodávek pomoci, zmínil Zelenskyj

29.04.2024 21:39 Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský…

Francouzská policie zadržela herce Gerarda Depardieu

29.04.2024 13:14 Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV.…

Policie uzavřela případ Vrbětice. Výbuchy způsobily agenti ruské GRU

29.04.2024 11:41 Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé…

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Související:

Nejnovější