Japonská ekonomika ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem nečekaně klesla

Japonská ekonomika ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem nečekaně klesla o 0,3 procenta. Na vině je vysoká inflace, která brzdí spotřebu, slabý jen a zpomalení globální ekonomiky. Ve své předběžné zprávě to dnes uvedla japonská vláda. V přepočtu na celý rok ekonomika klesla o 1,2 procenta. Je to první pokles ekonomiky za čtyři kvartály.

Japonsko, ilustrační foto

Analytici odhadovali, že třetí největší ekonomika mezičtvrtletně o 0,3 procenta vzroste. V přepočtu na celý rok měla podle jejich výpočtů ekonomika přidat 1,1 procenta.

Japonská ekonomika jen těžce oživuje, přestože už byla zrušena protiepidemická opatření. Čelí sílícímu tlaku rostoucí globální inflace, prudkému zvyšování úrokových sazeb po celém světě a dopadům války na Ukrajině. Potýká se také s poklesem jenu na 32letá minima vůči dolaru, což zvedá cenu všeho od paliva po potraviny.

Nejnovější údaje o hrubém domácím produktu (HDP) jsou špatnou zprávou pro vládu premiéra Fumia Kišidy, uvedla agentura DPA. Tokio právě oznámilo stimulační balíček v hodnotě mnoha miliard dolarů.

Analytik Takeši Minami z výzkumného institutu Norinchukin uvedl, že kontrakce byla překvapením. Pomohlo sice omezení proticovidových opatření, ale výhled podle něj zatemňuje nejistota ohledně možného nárůstu onemocnění covidem-19.

Ekonomové však očekávají, že se třetí největší světová ekonomika vyhne recesi. "Očekáváme návrat do expanze" do konce roku 2022, uvedl japonský ekonom Darren Tay ze společnosti Capital Economics. Japonská ekonomika "bude těžit z oživení příjezdového cestovního ruchu a silnější obchodní bilance. Ale virová rizika a rostoucí inflace omezí rozsah oživení," dodal.

Témata: Japonsko | ekonomika

Související:

Nejnovější