JAR má v srpnu navštívit Putin, projedná proto zatykač ICC

Vláda Jihoafrické republiky se bude muset zabývat zatykačem, který na ruského prezidenta Vladimira Putina vydal minulý týden Mezinárodní trestní soud (ICC). Ruský prezident by se totiž měl v srpnu v JAR, která spadá pod jurisdikci ICC, zúčastnit summitu hospodářského uskupení BRICS.

Vladimir Putin

S odkazem na jihoafrickou ministryni zahraničí Naledi Pandorovou o tom dnes informovala britská stanice BBC. Podle Pandorové bude třeba o věci po projednání na vládě hovořit i s Ruskem. Ruský exprezident Dmitrij Medveděv uvedl, že jakýkoliv pokus o Putinovo zatčení by se rovnal vyhlášení války Moskvě.

Jihoafrická republika je jedním ze 120 států světa, které mají povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho byl vydán zatykač ICC. Minulý týden jej haagský soud vydal na Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou, a to v souvislosti s únosy ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

"Jihoafrická republika se bude muset podívat na nynější ustanovení našich právních předpisů. Budeme také muset (situaci) projednat jako vláda a i s našimi kolegy v Rusku a poté určit další postup," uvedla jihoafrická ministryně Pandorová v rozhovoru se státní televizí SABC. K ruské invazi na Ukrajinu zaujala JAR neutrální stanovisko a odmítla výzvy Západu, aby odsoudila kroky Moskvy, s níž udržuje blízké vztahy.

Putin se v JAR má v srpnu zúčastnit summitu BRICS, jehož dalšími členy jsou kromě JAR a Ruska také Čína, Indie a Brazílie. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru navštívil ruský prezident jen osm zemí, přičemž žádná z nich nepatří pod jurisdikci ICC.

Medveděv, který kromě prezidentského úřadu zastával i funkci premiéra a nyní je místopředsedou ruské bezpečnostní rady, uvedl, že by se jakýkoliv pokus o Putinovo zatčení rovnal vyhlášení války Moskvě. Reagoval tak mimo jiné na vyjádření německého ministra spravedlnosti Marka Buschmanna, podle kterého by se Berlín musel řídit rozhodnutím ICC a Putina v případě cesty do Německa zatknout.

"Představme si - samozřejmě taková situace nikdy nenastane - ale i přesto si představme, že by se to stalo. Současná hlava jaderného státu by jela na území, řekněme Německa, a byla by zatčena. Co by to bylo? Bylo by to vyhlášení války Ruské federaci," uvedl Medveděv. "V takovém případě by veškerý náš arzenál letěl na Spolkový sněm, na úřad kancléře a tak dále," citovala ho agentura TASS.

Diplomacie Evropské unie dnes odsoudila hrozby vysoce postaveného ruského představitele v souvislosti s ICC, činitele nejmenovala. "EU odsuzuje nelegální hrozbu vysoce postaveného ruského představitele ohledně použití síly proti Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) a jeho hostitelské zemi, Nizozemsku," uvedla unijní diplomacie a tribunálu vyjádřila plnou podporu. Raketovým útokem na sídlo ICC v nizozemském Haagu dříve pohrozil Medveděv. EU rovněž odsoudila ruské trestní stíhání soudců ICC, kteří vydali zatykač na Putina a Lvovovou-Bělovovou.

Jihoafrická republika v roce 2015 čelila kritice za to, že navzdory mezinárodnímu zatykači umožnila tehdejšímu súdánskému prezidentovi Umarovi Bašírovi opustit její území, aniž by jej zadržela. Bašír se tehdy do země vypravil na summit Africké unie. Vláda JAR tvrdila, že je chráněn diplomatickou imunitou.

Agentura AFP mezitím informovala, že představitelé Kyjeva a tribunálu dnes v Haagu podepsali dohodu o otevření kanceláře ICC na Ukrajině, která se bude zabývat vyšetřováním válečných zločinů. Mezinárodní trestní soud, který vznikl v roce 2002, má sedm poboček: dvě v Kongu a po jedné v Ugandě, Středoafrické republice, Pobřeží slonoviny, Gruzii a v Mali, podotkla AFP.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější