Jedna z evropských bank zpracuje platbu za tranzit ruské ropy, odstraní příčinu přerušení dodávek

Jedna z evropských bank se rozhodla zpracovat platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. Odstranila tak příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba do střední Evropy. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na slovenskou společnost Slovnaft a na zdroj obeznámený se situací.

Těžba ropy

V případě potvrzení všemi stranami bude platba krokem k obnovení dodávek ropy do České republiky. Ruský provozoval ropovodů Transněfť podle agentury RIA uvedl, že platba za tranzit do Česka dorazila do banky a teď se čeká, až ji potvrdí Ukrajina.

"Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala," cituje Reuters mluvčího Slovnaftu Antona Molnára. Podle agenturního zdroje platbu odblokovala nizozemská banka ING a dodávky do České republiky by se měly obnovit do soboty.

Přeprava ropy jižní větví Družby se 4. srpna přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Témata: banky | ropa

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější