Jedním z největších problémů po zemětřesení je přístřeší pro statisíce Turků bez domova

Jedním z největších problémů pro Turecko, které se od pondělí potýká s následky ničivého zemětřesení, je zajištění přístřeší pro statisíce lidí, kteří uprostřed zimy zůstali bez střechy nad hlavou. Otřesy zničily tisíce budov a nespočet dalších poškodily. Na stadionech a v sutinami zasypaných centrech měst se proto staví stany a v letoviscích na středomořském pobřeží se otevírají jindy zazimované hotely, píše agentura Reuters.

Istanbul

Dvaašedesátiletý syrský uprchlík Bahdžat Silu se spolu s rodinou utábořil nedaleko svého domu ve městě Kahramanmaraş. Při otřesech se totiž na zdech jejich obydlí z tvárnic a vlnitého plechu objevily nebezpečné praskliny. "Zůstat uvnitř je příliš nebezpečné. Když si jdeme pro naše věci, plížíme se dovnitř jako zloději," uvedl Silu.

"Strávili jsme čtyři roky v (uprchlickém) táboře - a tohle je horší. Je tu taková tma," řekl. Hlas se mu při tom zlomil a rozplakal se.

Ve stanech se dále choulí uprchlíci v táborech na severu Sýrie. Z velké části je před větší katastrofou zachránilo právě jejich obydlí, které otřesy nemohly proměnit v dusící a drtící masu. Do stanů se nyní přistěhovali i přeživší z okolních vesniček, kde se zřítily desítky domů.

"Zemětřesení bylo děsivé, ale lidé děkovali bohu, že žijí ve stanech, když viděli, co se kolem nich děje," říká Fidaa Muhammadová, obyvatelka tábora Dajr Ballút.

V jednom z přístřešků, malé pevné místnosti s plátěnou střechou, nekontrolovaně vzlyká mladá žena. Rty tiskne na displej mobilního telefonu, na kterém je fotografie jednoho z jejích synů. Zemřel až poté, co ho vyprostili ze sutin. "Až teď mi dochází, že jsem venku, že už nejsem pod troskami," říká žena, která při zemětřesení přišla o manžela a tři děti, z nichž nejmladšímu bylo pouhých 40 dní.

Turecké úřady otevřely několik stanovišť pro lidi, kteří se ocitli bez domova a chtějí se dostat ze zasažených oblastí. Odhadují, že po cestách odjelo tři dny po katastrofě bezmála 5000 lidí a přes 23.000 odvezla letadla.

V letovisku Marmaris na březích Egejského moře otevřel majitel hotelu Cettia Beach své ubytovací kapacity pro přeživší zemětřesení.

"Hotel je přes zimu zavřený a podle plánu se měl otevřít až v dubnu, kdy začíná letní sezona. Hotel jsme rekonstruovali, ale přestaneme a otevřeme ho příští týden," uvedl majitel.

Po celém Turecku hotely vyčlenily asi 10.000 pokojů pro lidi zasažené katastrofou, uvádí turecká hotelová federace. Většina ubytování se nachází v letoviscích jako jsou Antalya, Alanya, Marmaris, Fethiye, Bodrum nebo Izmir a v oblasti Kapadocie. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes uvedl, že v penzionech, na studentských kolejích a v hotelech je ubytováno 15.729 lidí.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně udeřilo u hranic Turecka a Sýrie v noci z neděle na pondělí, po něm následovaly stovky slabších otřesů. Obě země hlásí téměř 20.000 mrtvých, zraněných jsou desetitisíce, další desetitisíce lidí přišly o střechu nad hlavou. I přes mrazivé počasí se ale zdá, že mnoho lidí nechce zasaženou oblast opustit. Pod hromadami sutin jsou totiž stále pohřbeny tisíce lidí.

Témata: Turecko

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Související:

Nejnovější