Univerzita Johnse Hopkinse potvrdila milion mrtvých v USA v souvislosti s covidem-19

Hranici jednoho milionu úmrtí už překročila také americká bilance covidu-19 sestavovaná Univerzitou Johnse Hopkinse (JHU). Její součet za celou dobu šíření koronaviru SARS-CoV-2 dosáhl smutného milníku v úterý večer, několik dní poté, co o překročení stejné hranice informovala na základě svých statistik agentura Reuters.

Covid-19, ilustrační foto

Zlom nastává v době nové vlny americké epidemie, která podle údajů deníku The New York Times (NYT) znovu vyhnala počty nově potvrzených infekcí nad 100.000 na den. Denní přírůstky bilance obětí zůstávají i po více než měsíci vzestupu nákaz velmi nízké.

Spojené státy jsou zemí s největším počtem evidovaných úmrtí spojených s nákazou koronavirem. Různé zdroje nicméně uvádí různé součty, přičemž podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se od začátku epidemie potvrdilo 997.500 úmrtí lidí nakažených koronavirem. Nehledě na tyto malé rozdíly jde o kdysi nepředstavitelná čísla.

Za více než dva roky pandemie USA také zaznamenaly nejvíce nákaz koronavirem. Podle údajů JHU se v zemi, kde žije 330 milionů lidí, potvrdila u 82,7 milionu lidí. Následuje Indie se 43 miliony nakažených a zhruba půl milionem úmrtí a Brazílie s 30,7 milionu potvrzených případů nákazy a 665.000 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Statistiky z různých zemí ovšem nelze jednoduše srovnávat vzhledem k rozdílům v metodikách evidence či dostupnosti testovacích kapacit. Při přepočtu souhrnných čísel na obyvatele navíc statistiky USA zdaleka nejsou nejhorší na světě, vyšší počet nákaz i úmrtí eviduje i Česká republika.

USA zhruba od začátku dubna zažívají nový rozmach epidemie covidu-19, přičemž podle listu NYT se po úterku průměrný počet zaznamenaných infekcí z posledního týdne dostal na 100.732 případů na den. Skutečný počet nových nákaz přitom může být výrazně vyšší, vzhledem k ústupu dřívějších testovacích systémů a většímu využívání samotestů.

Bilance hospitalizací s koronavirem vzrostla za poslední měsíc z asi 14.000 pacientů na 24.000, počet covidových pacientů na jednotkách intenzivní péče ovšem roste pomaleji. Podle databáze listu The Washington Post byl v úterý těsně nad 2500, což je méně než desetina maxima z uplynulé zimy. Velmi nízko se také drží počty úmrtí, kterých USA momentálně hlásí asi 300 na den.

Tato slabší vazba mezi statistikou nákaz a vývojem hospitalizací a úmrtí může souviset se skutečností, že nová vlna epidemie zatím zasahuje hlavně severovýchod USA, kde je obyvatelstvo více proočkované než v jiných částech země. To znamená lepší ochranu před vážným průběhem koronavirové infekce: Během zimní vlny podle CDC bylo u neočkovaných lidí riziko úmrtí po nákaze asi desetkrát vyšší než u plně očkovaných osob.

Přesto však úřady v New Yorku v úterý vyhlásily stav "vysoké covidové pohotovosti", kvůli obavě, že nárůst počtu nakažených a hospitalizovaných dostane zdravotnictví opět pod značný tlak. Nejlidnatější americké město zatím neobnovuje karanténní opatření, úřady ale nyní vyzývají žáky i učitele, aby ve školách nosili roušky. Výzva přichází asi dva měsíce poté, co newyorský školský systém zrušil povinné nošení roušek v mateřských, základních i středních školách.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější