Jihoevropské země trápí požáry, hořelo i u jezera Garda

S lesními požáry, které už několik dní kvůli suchu a vlně veder sužují některé oblasti Itálie, bojovali hasiči i na severu turisty oblíbeného Gardského jezera. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Přes dva tisíce hasičů je stále nasazeno do hašení lesních požárů v Portugalsku, které čelí rovněž vlně veder, stejně jako sousední Španělsko, kde nově požár zachvátil i lesy v národním parku Monfragüe na západě země.

Požár vegetace, ilustrační fotografie.

Podle agentury DPA bojovali italští hasiči do středy s několika požáry na hoře Monte Baldo, která leží blízko Gardského jezera. Požár dostaly pod kontrolu, ale oblast dál monitorují drony, protože vítr vanoucí z jihu, zejména od jezera Garda, by mohl oheň znovu rozdmýchat.

S lesními požáry se v Itálii tento týden potýkali i na Sicílii, Sardinii či v Toskánsku. V jihoitalské Apulii ve čtvrtek evakuovali preventivně turisty z hradu Castel del Monte u města Andria poté, co se nedaleko rozšířil lesní požár.

V Portugalsku, které sužují vedra i lesní požáry také už skoro týden, je nyní stále více než dvacítka ohnisek po celé zemi. S ohněm tam bojuje na 2250 hasičů, uvedla v noci na dnešek agentura Lusa. Několik hasičů skončilo kvůli požárům tento týden v nemocnici. Jednu z nich, v centru Lisabonu, navštívil i prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Novinářům poté řekl, že souhlasí s tím, že by se měly zlepšit pracovní podmínky hasičů i zaměstnanců lesů. Prezident rovněž odpovídal na dotaz, proč nenavštívil postižené oblasti. Uvedl, že to udělal před několika lety a že to způsobilo "více škody než užitku", protože jeho přítomnost s doprovodem jen zdržovala hasiče od práce.

Nynější vlna veder v Portugalsku je výjimečná, už ve středu byly překonány lokální rekordy na 13 stanicích a nejvyšší teplotu (46,3 stupně) ten den naměřili ve městě Lousa v centrální části země. Ve čtvrtek zaznamenali v obci Pinhao na severu země 47 stupňů, což je podle místních médií nejvyšší teplota v historii pro červenec v kontinentálním Portugalsku. Dosavadní portugalský rekord je ze srpna 2003, kdy v obci Amareleja na jihovýchodě země naměřili 47,3 stupně.

S lesními požáry se potýkají také ve Španělsku, kde jsou stále aktivní ohniska mimo jiné v regionech Kastilie-León či Extremadura.

Francii nadále sužují požáry, Británie očekává nejspíš rekordní vedra po víkendu

Na jihozápadě Francie musely své domovy opustit další stovky lidí kvůli pokračujícímu nekontrolovanému šíření požárů lesního porostu. Informovaly o tom dnes ráno podle agentury Reuters místní úřady. Podle agentury AFP požáry na jihozápadě Francie mobilizovaly tisícovku hasičů a od středy vyhnaly z domovů 10.000 lidí. Rekordní vedra na počátku příštího týdne očekává Británie, kde tamní meteorologický úřad vyhlásil pro některé části Anglie nejvyšší stupeň varování před vysokými teplotami, které mohou být až životu nebezpečné.

Více než tisícovka hasičů podporovaná devíti hasičskými letouny od úterý bojuje se dvěma požáry, které ještě podpořila spalující vedra, sucho a silný vítr. "Situace je nadále nepříznivá," uvedla správa departementu Gironde, v němž požáry zuří. Plameny sežehly 7300 hektarů, z toho 2000 během poslední noci.

Jiný požár ve čtvrtek propukl také poblíž města Tarascon na jihovýchodě Francie. Spálil nejméně 1000 hektarů půdy a podle hasičů je "stabilizovaný". Podle AFP platí v 11 departementech oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň varování před vysokými teplotami.

Jeden ze dvou požárů v departementu Gironde zuří kolem města Landiras jižně od Bordeaux, kde bylo sežehnuto už 4200 hektarů půdy. Uzavřeny byly některé silnice a nejnověji bylo evakuováno 480 místních obyvatel, dohromady už téměř 1000.

Druhý požár už strávil 3100 hektarů porostu v Arcachonské zátoce u pobřeží Atlantského oceánu nedaleko Dune du Pilat, nejvyšší písečné duny v Evropě. Z okolních kempů bylo evakuováno na 6000 lidí ve středu a 4000 ve čtvrtek. V noci na dnešek plameny v oblasti podle místních úřadů zničily tři domy a dvě restaurace.

Červený stupeň varování před extrémně vysokými teplotami dnes vydal britský meteorologický úřad pro části Anglie na příští týden. Teploty by se mohly poprvé vyšplhat na 40 stupňů Celsia. Nejvyšší stupeň varování, platný pro Londýn a části centrální Anglie, upozorňuje na rozsáhlé dopady na životy lidí. Vlna veder by mohla způsobit i narušení dopravy a infrastruktury.

Podle meteorologa BBC Matta Taylora je stále více pravděpodobné, že padne britský teplotní rekord. Dosud nejvyšší teplota v Británii, 38,7 stupně Celsia, byla naměřena v Cambridgi v roce 2019. "Mimořádné, možná rekordní teploty jsou pravděpodobné v pondělí a poté opět v úterý," varoval také meteorologický úřad.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější