Johnson čelí dalším otázkám ohledně večírků, které se v době uzávěr konaly v sídle vlády

Britský premiér Boris Johnson čelí dalším otázkám ohledně večírků, které se v době covidových uzávěr konaly v sídle britské vlády. Stanice ITV zveřejnila snímky, na kterých je ministerský předseda zachycený, jak si připíjí se skupinou svých zaměstnanců. Johnson přitom popřel porušení tehdy platných vládních nařízení. To ale dnes odmítli tři zaměstnanci úřadu, kteří anonymně hovořili se stanicí BBC a popsali večírky v Downing Street.

Boris Johnson

Podle ITV se jedná o fotografie ze 13. listopadu 2020, kdy se údajně konal večírek při příležitosti odchodu jednoho z Johnsonových zaměstnanců. Na snímcích lze kromě premiéra a lidí z jeho kanceláře vidět několik lahví alkoholu a občerstvení.

V době pořízení fotografií platila v Anglii druhá koronavirová uzávěra, v jejímž rámci bylo zakázáno shromažďování dvou a více osob v uzavřených prostorách, s výjimkou případů, kdy to bylo kvůli pracovním účelům "nutné".

Premiér v prosinci popřel, že se setkání vůbec konalo, a uvedl, že všechna pravidla byla dodržena. Tuto verzi dnes podpořil i Johnsonův ministr dopravy Grant Shapps.

Johnson vědomě nelhal parlamentu, když byl dotázán na zprávy o tomto večírku v Downing Street, uvedl dnes Shapps."Vědomě nelhal. To, co se říká v parlamentu, je podle nejlepšího vědomí, někdy nemáme po ruce všechna fakta," řekl Shapps. "Byl tam dole na večírku? Ne, to rozhodně ne... byl na konci náročného dne, přišel dolů, připil si na někoho, kdo tam pracoval, a odešel, a to pro něj není večírek," dodal ministr.

Zdroj z Downing Street řekl BBC, že fotografie mohl pořídit osobní fotograf premiéra, což by prý dokazovalo, že Johnson byl na akci pracovně.

Tři lidé, kteří se zúčastnili večírků v Downing Street, s touto verzí ale nesouhlasí. Uvedli, že jejich kolegové akce pořádali pravidelně. Bylo podle nich běžné, že se lidé v místnosti tísnili, seděli si na klíně, nechávali po sobě odpadky a někdy pokračovali tak dlouho, že v budově, kde sídlí premiér, zůstali celou noc. Údajně se také vysmívali ostatním, kteří se je pokusili zastavit.

"Byly každý týden," popsal večírky jeden z jejich svědků. "Pozvánky na páteční drinky v tiskové kanceláři byly prostě přibité do diáře," dodal.

Všichni tři vykreslili Downing Street jako paralelní vesmír. "Vnímali jsme to jako svou vlastní bublinu", kde pravidla ve skutečnosti neplatí, popsal jeden z nich. "Všechno prostě pokračovalo jako normálně. Společenské rozestupy se nedodržovaly. Nenosili jsme roušky na obličeji. Nebylo to jako ve vnějším světě," uvedl nejmenovaný zaměstnanec Downing Street.

Všichni také poukázali na to, že toto prostředí nastavil samotný premiér, který chtěl být oblíbený a chtěl, aby se zaměstnanci mohli "odvázat". Jeden ze svědků BBC naznačil, že to bylo, jako kdyby k večírkům měli Johnsonovo svolení, protože premiér nic nenamítal nebo se tam sám zastavil. Šokovalo je prý, když Johnson poslancům řekl, že žádná pravidla nebyla porušena.

Opozice, média i veřejnost nyní netrpělivě vyhlížejí zveřejnění plného znění zprávy státní úřednice Sue Grayové, která měla za úkol večírky v premiérské rezidenci prošetřit a předložit svá zjištění a závěry vládě. Zatím kvůli policejnímu vyšetřování zveřejnila jen verzi zprávy. Média očekávají, že by se plné znění dokumentu mohlo dostat do rukou veřejnosti již tento týden.

Dozorčí policejní orgán čelí výzvám, aby přezkoumal postup londýnské policie při vyšetřování kauzy známé jako Partygate. Ta prošetřovala celkem 12 shromáždění v premiérově sídle v Downing Street a ve vládní čtvrti Whitehall.

Londýnská policie minulý týden oznámila, že uzavřela vyšetřování večírků pořádaných za koronavirové uzávěry. Za porušení tehdy platných nařízení rozdala 126 pokut, trest přitom neminul ani Johnsona, jeho manželku Carrie a ministra financí Rishiho Sunaka.

Premiér momentálně čelí vyšetřování v parlamentním výboru, zda poslance úmyslně klamal ohledně vládních večírků pořádaných v době pandemických restrikcí. Pokud by se prokázalo, že zákonodárcům úmyslně lhal, podle zvyklostí by měl odstoupit.

Místopředsedkyně opozičních labouristů Angela Raynerová v reakci na uniklé snímky řekla, že premiér "ponížil svůj úřad". Britové si podle političky zaslouží něco "lepšího". Sama však spolu s předsedou labouristů Keirem Starmerem čelí podobné kauze. Durhamská policie nyní vyšetřuje shromáždění, kterého se oba politici zúčastnili loni na jaře a které mohlo být v rozporu s koronavirovými opatřeními. Starmer slíbil, že odstoupí, pokud bude za účast na této akci pokutován.

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Související:

Nejnovější