Johnson má podporu alespoň 100 konzervativních poslanců, může kandidovat na premiéra

Bývalému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi se podařilo shromáždit podporu alespoň 100 konzervativních poslanců a bude tak moci kandidovat na předsedu Konzervativní strany. Uvádějí to britská média s odkazem na zdroje z Johnsonova okolí. Potvrdil to i konzervativní poslanec a Johnsonův stoupenec James Duddridge.

Boris Johnson

Veřejně vyjádřilo podporu Johnsonovi jen něco přes 50 poslanců. Podporu více než jedné stovky poslanců má další potenciální kandidát na šéfa konzervativců a tedy i na příštího premiéra Rishi Sunak, který byl ministrem financí v Johnsonově vládě.

Největší veřejnou podporu má zatím Sunak, pro kterého se vyjádřilo 117 poslanců. Johnsona ve vyjádřeních na veřejnosti či pro tisk podpořilo 55 členů dolní komory, ukazuje seznam stanice Sky. Vzhledem k tomuto počtu někteří komentátoři vyjádřili pochybnosti, zda Johnson má skutečně podporu 100 poslanců, jak tvrdí zdroje z jeho kampaně. Penny Mordauntová, která jako jediná zatím veřejně oznámila svou kandidaturu, může počítat s podporou 23 konzervativních poslancům, kterých je 356.

Podle britských médií se Sunak a Johnson měli setkat dnes odpoledne, což se zatím z neznámých důvodů nestalo. Jednání by se mohlo uskutečnit ještě dnes večer. Podle politické redaktorky BBC Laury Kuenssbergové je však obtížně si představit, že by oba muži mohli spolupracovat. Panují mezi nimi neshody, které vznikly v době, kdy Sunak rezignoval na post ministra financí v Johnsonově vládě.

Johnson, který byl v době rezignace Trussové na dovolené v Dominikánské republice, se ke své kandidatuře zatím veřejně nevyjádřil. Jak ale uvedl Duddridge, Johnson mu řekl, že "do toho jde" a odletěl zpátky do země. Jak řekl novinář televize Sky News, který letěl stejným letem, někteří z cestujících nicméně na jeho přítomnost v letadle reagovali bučením.

Na londýnském letišti Gatwick přistál Johnson dnes dopoledne za velké pozornosti britských médií. Jak napsala BBC, na dovolené byl několik týdnů společně s manželkou a dětmi. Není nicméně jasné, jestli si ji kvůli rezignaci Trussové zkrátil, nebo se vrátil podle plánu. V letadle seděl v ekonomické třídě za doprovodu ochranky.

Britští konzervativci hledají náhradu za premiérku Liz Trussovou, která ve čtvrtek odstoupila z funkce po pouhých šesti týdnech. Potenciální kandidáty čeká víkend plný "zběsilého lobbování", aby si zajistili dostatečnou podporu. Uzávěrka pro kandidáty na funkci šéfa Konzervativní strany je totiž už v pondělí.

Po rezignaci Trussové po pouhých 45 dnech v čele vlády se objevila tři jména vážných uchazečů o převzetí vedení strany a vlády. Penny Mordauntová, která má v současném kabinetu na starosti koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně, oznámila jako první, že chce kandidovat. Rishi Sunak si jako první zajistil podporu aspoň 100 poslanců, nutných pro kandidaturu do čela strany.

Dalším ze zmiňovaných kandidátů je právě Johnson. Ten sice ztratil důvěru mnohých členů své strany kvůli skandálu známému jako partygate, který vyvolaly zprávy o večírcích v jeho sídle v Downing Street v době koronavirových uzávěr, nicméně nyní má podporu šesti současných ministrů, Bena Wallacea, Simona Clarkea, Chrise Heaton-Harrise, Jacoba Rees-Mogga, Aloka Sharmy and Anne-Marie Trevelyanové. Dnes oznámila, že ho podporuje i bývalá ministryně vnitra Priti Patelová.

Johnson z funkce šéfa strany a premiéra odstoupil teprve před několika týdny a mnozí jeho kolegové varují, že Johnsonův návrat by mohl vyvolat ještě větší politický chaos, uvedla agentura Reuters.

Pro nominaci do klání je třeba do pondělí do 15:00 získat minimálně 100 podpisů konzervativních zákonodárců. Kdyby podporu stovky poslanců získal jen jeden kandidát, stane se lídrem strany ihned. Pokud takovou podporu získají tři kandidáti, bude z dalšího klání po prvním hlasování poslanců v pondělí vyřazen ten, kdo bude mít nejméně hlasů. Mezi zbývajícími dvěma pak bude rozhodovat 170.000 členů Konzervativní strany v internetovém hlasování. V předchozím hlasování na začátku září Trussová porazila Sunaka.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější