Johnson zaplatil pokutu za lockdownové večírky a omluvil se, odstoupit nehodlá

Britský premiér Boris Johnson dnes zaplatil pokutu, kterou mu vyměřila policie za porušení pravidel covidové uzávěry při jednom z večírků v Downing Street v roce 2020, a omluvil se za svoje chování. V současné chvíli však nehodlá na svůj post rezignovat.

Boris Johnson

Řekl to novinářům nedlouho poté, co vyšly najevo informace o peněžitém trestu mimo jiné pro něj, jeho manželku a ministra financí Rishiho Sunaka v souvislosti s aférou zvanou Partygate. Kauza vážně ohrožuje Johnsonovu pozici. Opozice jej vyzvala k odstoupení z funkce, sílí rovněž hlasy volající po mimořádné schůzi parlamentu.

Britská policie dnes nejprve informovala, že v souvislosti s vyšetřováním večírků, při nichž se nedodržovaly tehdy platné společenské restrikce, udělí dalších 30 pokut. Již koncem března přitom rozdala prvních 20 peněžitých trestů. Johnsonova kancelář pak dnes informovala, že se pokuta vztahuje i přímo na Johnsona, který se tak stal prvním britským ministerským předsedou, který byl potrestán za porušení zákona během svého pobytu v úřadu.

"Pokutu jsem zaplatit a znovu nabízím svou plnou omluvu," řekl Johnson. Na otázku, zda kvůli aféře složí funkci, odpověděl: "Chci mít tu možnost pokračovat a dokončit mandát, který mám, ale také se poprat s problémy, kterým nyní musí čelit tato země."

"Boris Johnson a Rishi Sunak porušili zákon a opakovaně lhali britské veřejnosti. Oba musí rezignovat," uvedl v reakci na oznámení šéf opozičních labouristů Keir Starmer. "Konzervativci jsou zcela nezpůsobilí vládnout. Británie si zaslouží někoho lepšího," dodal. Společně s představiteli Skotské národní strany (SNP) pak labouristé vyzvali ke svolání parlamentu, který by se podle nich měl věcí zabývat. Lídr liberálních demokratů Ed Davey požaduje hlasování Dolní sněmovny o nedůvěře vládě.

Britská policie již řadu týdnů vyšetřuje 12 setkání v Downing Street a jiných částech vládní čtvrti Whitehall, která se podle britských médií konala v době, kdy v Británii platily přísné restrikce přijaté v boji proti covidu-19. Předseda vlády se v této souvislosti sice několikrát omluvil, odmítl ale uznat, že se provinil proti platným nařízením.

Pokuta, kterou zaplatil Johnson, se podle jeho úřadu týkala jeho oslavy narozenin z června roku 2020, jež se uskutečnila v jednacím sále britského kabinetu a na níž byli v rozporu s tehdy platnými pravidly více než dva lidé.

Kvůli aféře označované jako Partygate rostl na začátku roku tlak na Johnsonovu rezignaci a řada pozorovatelů považovala jeho pozici za dlouhodobě neudržitelnou. Proti Johnsonovi se v souvislosti s porušováním pravidel stavěli i někteří členové Konzervativní strany. Premiérovi však v tomto ohledu "pomohla" válka na Ukrajině, která protesty od opozice i z vlastních řad dočasně utlumila.

Konzervativci se nyní vyjadřují proti odvolání Johnsona právě s odkazem na současnou situaci ve světě. Konzervativní poslanec Roger Gale, který byl na začátku roku jedním z Johnsonových spolustraníků, kteří požadovali jeho rezignaci, řekl, že nyní není vhodný čas. "Nemyslím si, že nás premiér povede do dalších voleb," dodal nicméně.

"Selhání" v premiérské kanceláři už na konci ledna v předběžné zprávě popsala vysoce postavená vládní úřednice Sue Grayová. V dokumentu uvedla, že v nejvyšších vládních kruzích se porušovala protiepidemická opatření. Vláda původně slibovala, že celou její zprávu dá k dispozici veřejnosti. Záležitost však začala souběžně vyšetřovat i policie, což zveřejnění velké části zprávy znemožnilo, jelikož se nyní týká aktivního policejního vyšetřování.

Policie minulý měsíc udělila prvních 20 pokut. Podle Reuters tak v podstatě potvrdila, že někteří členové vlády a jejich zaměstnanci spáchali přestupky, ze kterých je vinila britská média i zpráva z nezávislého vyšetřování. Policie však neupřesnila, koho se pokuty týkají. Dodala, že dělá všechno pro to, aby vyšetřování postupovalo rychle kupředu.

Témata: Boris Johnson

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy zahynulo 34 568 lidí

01.05.2024 21:16 Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo…

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím…

01.05.2024 18:55 Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži…

OSN: Pozemní operace izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou…

01.05.2024 09:51 Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou…

Estonsko obvinilo Rusko z toho, že ruší signály navigačního systému GPS

30.04.2024 21:03 Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší…

Trump dostal pokutu za porušování nařízení o zákazu komentování

30.04.2024 19:01 Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč)…

Izrael podnikne invazi do města Rafah, oznámil Netanjahu

30.04.2024 16:58 Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V…

USA zvažují sankce proti jednotce izraelské armády

30.04.2024 10:24 Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě…

Ruská ofenziva využívá zpoždění dodávek pomoci, zmínil Zelenskyj

29.04.2024 21:39 Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský…

Francouzská policie zadržela herce Gerarda Depardieu

29.04.2024 13:14 Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV.…

Policie uzavřela případ Vrbětice. Výbuchy způsobily agenti ruské GRU

29.04.2024 11:41 Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé…

Související:

Nejnovější