Kabinet chce konsolidovat finance, pro letošek počítá s revizí slev jízdného

Vláda Petra Fialy (ODS) plánuje v oblasti financí stanovit strop daňového zatížení, zpřísnit rozpočtová pravidla a splnit podmínek pro přijetí eura. Kabinet chce dále zrušit povinnost elektronicky evidovat tržby (EET), zvýšit limit pro povinnou registraci k DPH a limit pro paušální daň na dva miliony korun a snížit sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body v případě konsolidovaných veřejných financí. Vyplývá to z programového prohlášení, které dnes vláda zveřejnila.

Zbyněk Stanjura

Plány ve veřejných financí se shodují s koaličním programem, který současná vládní koalice zveřejnila v listopadu. Novinkou je ve vládním dokumentu jen zavedení možnosti odečíst si z daní do určitého limitu platby za pečovatelské služby, příslib revize regulovaných cen a systému kontrol veřejných prostředků.

"V zájmu zdravého hospodaření státu nedopustíme žádné další zbytečné zadlužování a připravíme taková opatření, která umožní průběžně snižovat rozpočtové schodky. Naším cílem je, aby rozpočtové úspory nezhoršily situaci občanů, kteří se bez podpory ze strany státu neobejdou. Mottem pro působení vlády v oblasti veřejných financí proto je 'šetřit na státu, ne na lidech'. Je načase, aby se občan coby daňový poplatník stal pro stát partnerem," uvádí vláda v materiálu.

Ve veřejných financích vláda chce vytvořit pravidlo daňové brzdy, které stanoví strop daňového břemene. "Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené," uvádí vládní programové prohlášení i koaliční smlouva. Konkrétní hranici ale neobsahuje.

"Klíčovým bodem číslo jedna našeho programového prohlášení je pro mě jednoznačně zastavit extrémní zadlužování naší země, kdy za poslední dva roky stoupl státní dluh z 1,6 bilionu na 2,5 bilionu korun. Prvním krokem k tomu je přepracovat státní rozpočet na tento rok a snížit jeho deficit pod 300 miliard korun. V každém případě chci dále změnit přístup Finanční správy tak, aby lidé znovu získali důvěru ve stát, který musí poskytovat klientsky orientované služby. Pro podnikatele pak budu prosazovat zrušení EET, navýšení limitu pro registraci k DPH na dva miliony korun a stejné rozšíření pro vstup do paušální daně," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj stát musí šetřit v první řadě na sobě a na svém provozu.

Vláda dále chystá zavést valorizaci danové slevy na poplatníka, což je částka, kterou si každý plátce daně z příjmu může odečíst ze své daňové povinnosti. Od ledna je základní sleva na dani na poplatníka 30.840 korun. Spolu s tím chce nová vláda zavést daňové prázdniny se zastropováním výše příjmů pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí. Kabinet chce také prověřit možnost zrušení nesystémových daňových výjimek.

Úpravou prošel slib vlády z koaliční smlouvy, že investiční výdaje státního rozpočtu by měly činily alespoň deset procent. Vláda nově v programovém prohlášení uvádí, že "postupně posílíme kapitálové výdaje s ohledem na reálné možnosti jejich čerpání". Zároveň ale beze změny zůstal plán na úpravu výdajového pravidla tak, aby nebylo možné zvyšovat vládní výdaje bez ohledu na rezervy a hospodářskou situaci.

Korekcí v programovém prohlášení také prošel příslib, aby se zákon o pravidlech rozpočtové zodpovědnosti stal ústavním zákonem. Nově vláda slibuje, že bude usilovat o zahrnutí zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, případně jeho části, do ústavního pořádku ČR.

Nadále ve vládním programů platí, že zaměstnavatelé by měli mít snížené odvody na sociálním pojištění o dva procentní body. Podmínkou je ale konsolidace veřejných financí. Nyní platí zaměstnavatelé za zaměstnance sociální pojištění 25 procent z hrubé mzdy. Koalice má v plánu také z portálu Moje daně vytvořit jednotné inkasní místo pro výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění a zrušit EET, případě parametricky upravit kontrolní hlášení k DPH.

"V oblasti veřejných financí vítám důraz na jejich udržitelnost. Jedná se sice pouze o rétoriku, ovšem již samotné akcentování tohoto tématu představuje pokrok. Daňové úlevy a zjednodušení jsou dobře zacíleny, když míří na nízkopříjmové skupiny valorizací slevy na poplatníka a na odvody, které máme dlouhodobě nadprůměrné. Celkově na mě program působí, jako by podklady k němu sice vytvořili ekonomičtí odborníci - většina opatření je totiž namířena správným směrem - ovšem poslední slovo mělo marketingové oddělení, které z něj vyškrtalo vše, co nevypadá populárně," řekl ČTK hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil. Zároveň upozornil, že ambice vlády v oblasti rozpočtu jsou s těmi daňovými v evidentním rozporu, když vláda zároveň slibuje návrat k udržitelným financím a ne úplně levné daňové úlevy.

Pro obce a kraje vláda chystá rozšíření možnosti obcí při stanovení koeficientu základní sazby daně z nemovitosti. Obce, kraje i stát by měly také získat díky zdanění těžby více peněz z dobývání nerostných surovin na svém území.

Vláda pro letošek počítá s revizí slev jízdného či změnou stavebního zákona

Ještě letos chce koaliční vláda pod vedením Petra Fialy (ODS) připravit nový energetický zákon, vytvořit strategii exportu a internacionalizace firem či předložit ústavní novelu, která má umožnit rychlejší rozhodování o vyslání vojáků do zahraničních misí. Do konce června plánuje podle dnes zveřejněného programového prohlášení revidovat slevy jízdném, které zavedl předchozí kabinet Andreje Babiše, a upravit nedávno přijatý stavební zákon. Konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst plánuje vláda pětikoalice Spolu s Piráty a Starosty na základě inventury všech agend státu představit do konce roku . "Zbytečné úřední úkony zrušíme a potřebné služby zefektivníme," uvádí dokument. Vzniknout mají letos týmy podporující digitální transformaci jednotlivých centrálních úřadů a také dlouho diskutovaný návrh novelizace zákona o státním zastupitelství, který má zavést funkční období státních zástupců, pravidla pro jejich transparentní výběr i podmínky jejich odvolání, včetně zpřesnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce.

Ještě letos chce vláda prosadit, aby do volby členů rad veřejnoprávních médií byl zapojen Senát. Do konce roku plánuje zřídit při Úřadu vlády pozici poradce pro národní bezpečnost jako nadresortního koordinátora hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných nadresortních bezpečnostních problematik a zpracovat strategické materiály, které pomohou rozvoji a dlouhodobé koncepci bezpečnostních sborů. Do poloviny roku chce schválit strategii hasičského záchranného sboru a do konce prosince přijmout novou Strategii prevence kriminality na dalších pět let. Mezi úkoly pro první rok mandátu vláda zařadila také vytvoření samostatného panelu Agentury pro zdravotnický výzkum s cílem vytvářet klinické doporučené postupy.

"Do konce roku 2022 předložíme ústavní novelu, na základě které by vláda mohla akceschopněji rozhodnout o vyslání vojáků například za účelem osvobození občanů ČR či do zahraničních operací v rámci Sil velmi vysoké pohotovosti Severoatlantické aliance. Do poloviny roku 2022 předložíme návrh mandátu pro vyslání ozbrojených sil do zahraničních misí a operací na období let 2023 a 2024. Nasazování naší armády mimo území ČR bude v souladu s našimi definovanými zahraničně-politickými zájmy," uvádí dokument v kapitole věnované obraně.

Ministerstvo životního prostředí slíbilo do konce roku 2022 předložit návrh na ústavní ochrany vody a navrhnout změny předpisů pro ekologické havárie a nakládání s toxickými a nebezpečnými látkami. Chce také zpřísnění pokut za poškozování životního prostředí tak, aby vycházely z potenciální škody. Nový energetický zákon má pak obsahovat principy a požadavky na komunitní energetiku. "V prvním pololetí roku 2022 předložíme úpravu nového stavebního zákona tak, aby bylo zajištěno rychlé, transparentní, digitální a občanovi blízké stavební řízení prostřednictvím Portálu stavebníka," uvádí k novým pravidlům pro stavebnictví. Vláda tak chce podle dokumentu zabránit kolapsu stavebního řízení v Česku, který by byl důsledkem destrukce smíšeného modelu veřejné správy. Zachovat chce stavební úřady na místní úrovni současně má začít fungovat specializovaný stavební úřad pro strategické a rozsáhlejší liniové stavby.

V kapitole věnované školství hovoří pro první rok vlády dokument o podpoře rozšíření nabídky profesních bakalářských programů tak, aby lépe reflektovaly potřeby trhu práce, a výrazném zlepšení podmínek pro výkon učitelského povolání, zejména dostatečným rozšířením odborné podpory učitelů ve školách, včetně podpory začínajících učitelů. V prvním ze čtyř ročních období mandátu chce vláda také zavést pravidla pro dietní stravování ve školách a školkách a podpořit vznik dalších komplexních center zdravotní péče.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější