Kábulské letiště se stalo terčem raketového útoku. Evakuace pokračují

Kábulské letiště se dnes stalo terčem raketového útoku; střely zlikvidoval protiraketový systém a evakuace pokračují, informovala agentura Reuters s odvoláním na amerického představitele, hovořícího pod podmínkou anonymity. Z jeho slov nebylo zřejmé, zda se podařilo sestřelit všechny rakety. Žádné americké ztráty ale nebyly hlášeny. K útoku se přihlásila afghánská odnož teroristické organizace Islámský stát.

Kábulské letiště, Afghánistán

Očití svědci podle agentury AP uvedli, že rakety zasáhly okolí letiště; slyšeli tři výbuchy a pak viděli záblesk na obloze, zatímco lidé prchali. Z místa byla slyšet vzápětí střelba, nebylo však jasné, kdo střílí. Americká vojenská transportní letadla nicméně pokračovala v evakuaci. Během dvoutýdenního leteckého mostu bylo z Afghánistánu americkými či spojeneckými stroji podle dnešní informace Pentagonu evakuováno více než 122.000 lidí včetně 5400 Američanů. V neděli se dostalo do bezpečí zhruba 1200 lidí, oznámil dnes Bílý dům.

Evakuační operace mají být dokončeny do 31. srpna, což je lhůta pro stažení všech amerických vojáků včetně těch, kteří nyní zajišťují bezpečnost kábulského letiště. Prakticky všechny země s výjimkou USA již evakuace, zahájené po nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci v polovině srpna, ukončily a podle amerického představitele citovaného agenturou Reuters již z Kábulu odletěli i klíčoví američtí diplomaté.

Mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že stále existuje reálná a konkrétní hrozba nového útoku na kábulské letiště. Dodal, že je pořád čas na evakuaci zbývajících Američanů, kteří jsou v Afghánistánu. O přesném počtu se nezmínil, podle mluvčího diplomacie jde o 350 lidí.

Americké ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že skupina zemí, které se spojily k boji proti Islámskému státu, se zavázala tuto organizaci zničit a zaměří se zejména na její křídlo v Afghánistánu, jež se přihlásilo k dnešním raketovému útoku na kábulské letiště. "Zmobilizujeme k porážce této brutální teroristické organizace všechny složky - armádu, tajné služby, diplomacii, ekonomiku a policii," stojí v prohlášení.

O dnešním raketovém útoku byl podle Bílého domu informován americký prezident Joe Biden. "Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a personální šéf (Bílého domu) Ron Klain informovali prezidenta o raketovém útoku na mezinárodní letiště Hamída Karzaiho,“ uvedl Bílý dům v prohlášení. Biden podle mluvčí Jen Psakiové znovu potvrdil rozkaz velitelům, aby vynaložili veškeré úsilí k tomu, aby ochránili americké síly nasazené na místě. Jeden z amerických činitelů agentuře Reuters řekl, že zlikvidováno bylo až pět raket. Rakety byly odpáleny z korby automobilu v jedné ze čtvrtí na severu Kábulu, napsala afghánská média.

K odpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát. "Bojovníci chalífátu zaútočili na mezinárodní letiště v Kábulu šesti raketami kaťuša," uvedla organizace na sociální síti Telegram.

V afghánském hlavním městě vládne napjatá situace po čtvrtečním sebevražedném atentátu, který si podle místních médií vyžádal životy nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. Také k tomuto útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát-Chorásán, která je nepřítelem Západu i Tálibánu.

V neděli americká armáda informovala, že v Kábulu při cíleném úderu zabila nejméně jednoho sebevražedného atentátníka z řad Islámského státu, který s autem napěchovaným výbušninami chtěl spáchat útok na letiště. Hnutí Tálibán dnes nedělní americký úder odsoudilo. Mluvčí Tálibánu prohlásil, že Spojené státy nemohou ze své vůle provádět útoky v cizích zemích a že měly Tálibán o svém plánu zneškodnit atentátníka v Kábulu informovat.

Velení amerických sil na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM) uvedlo, že prošetřuje zprávy o údajných civilních obětech nedělního amerického útoku. "Víme, že při zničení vozidla došlo k silným následným explozím, což naznačuje přítomnost velkého množství výbušného materiálu uvnitř auta, který mohl způsobit další oběti," píše CENTCOM.

Jeden z obyvatel Kábulu místnímu novináři pracujícímu pro americkou televizi CNN řekl, že při americkém útoku v obytné čtvrti města přišlo o život devět jeho příbuzných, mezi nimi i šest dětí. O mrtvých civilistech mluvili podle CNN také svědkové na místě útoku.

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější