Kalifornii vyděsil další střelec. Zabil sedm lidí, policie ho zatkla

Při dvou vzájemně souvisejících případech střelby poblíž kalifornského San Franciska přišlo v pondělí místního času (v úterý ráno SEČ) o život sedm lidí. Pravděpodobný pachatel byl zatčen, uvedla podle agentury AP místní policie. Ve státě na západě USA jde už o třetí hromadnou střelbu s oběťmi na životech za tři dny.

Ilustrační fotografie.

Činitel z okresu San Mateo Dave Pine uvedl, že čtyři lidé zemřeli na houbové farmě a tři další ve spediční firmě na okraji Half Moon Bay, města vzdáleného asi 50 kilometrů na jih od San Franciska. Dosud není jasné, jak spolu oba incidenty souvisejí, podle Pinea však podezřelý pracoval v jednom z těchto dvou podniků. Označil jej za "nespokojeného zaměstnance".

Úřad šerifa okresu uvedl, že podezřelý byl zadržen a občanům již žádné nebezpečí nehrozí. Záběry televize ABC ukázaly, jak policisté zatýkají muže, který jim neklade odpor. Později Pine uvedl, že zadrženým je 67letý muž jménem Zhao Chunli.

Šerifka okresu San Mateo Christina Corpusová uvedla, že podezřelý spolupracuje s vyšetřovateli, motiv činu ale zůstává nejasný. Podle ní se v mužově autě našla poloautomatická zbraň. Útočník podle policie jednal sám.

Incident se odehrál poté, co v sobotu večer zemřelo 11 lidí a dalších devět bylo zraněno při střelbě v tanečním studiu při oslavách lunárního Nového roku v kalifornském městě Monterey Park. Podezřelého muže nalezla policie mrtvého. Monterey Park se nachází východně od Los Angeles a žije zde početná asijská komunita. Dalších šest lidí včetně 17leté matky a jejího šestiměsíčního dítěte zemřelo při střelbě v Kalifornii 17. ledna. Policie zatím nezná motiv ani jednoho z těchto útoků.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom sdělil, že byl zrovna v nemocnici navštívit přeživší střelby v Monterey Parku, když byl informován o další střelbě v Half Moon Bay, vzdáleném více než 600 kilometrů na sever. "Tragédie stíhá tragédii," napsal Newsom na twitteru.

Half Moon Bay je přímořské město s asi 12.000 obyvateli, které leží 48 kilometrů jižně od San Franciska. Město a vůbec celý okres San Mateo jsou známé pěstováním květin, zeleniny a konopí. Místní obyvatelé jsou z většiny bílé pleti, asi pět procent jsou Asiaté.

Letos bylo ve Spojených státech podle neziskové organizace Gun Violence Archive (GVA) "víc hromadných střeleb než dnů", konkrétně 38 hromadných střeleb ve 23 dnech. Jako hromadnou střelbu definuje GVA střelbu, která zraní nebo zabije čtyři a více lidí kromě střelce.

Dvě poslední střelby v Kalifornii jsou výjimečné i věkem údajných střelců; jednomu bylo 67, druhému 72 let. Databáze 185 hromadných střeleb neziskové organizace Violence Project eviduje jen jeden incident se střelcem nad 70 let. Šlo o horníka v důchodu, který v Kentucky v roce 1981 zastřelil pět lidí. Violence Project definuje ve svém výzkumu hromadnou střelbu jako "střelbu, která usmrtí čtyři a více lidí kromě střelce", přičemž alespoň některá z vražd se stala na veřejném místě.

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Putin prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí radikální…

25.03.2024 21:32 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí …

RB OSN poprvé od začátku války v Pásmu Gazy schválila rezoluci o příměří

25.03.2024 18:44 Rada bezpečnosti OSN v pondělí poprvé od začátku probíhající války v Pásmu Gazy schválila rezoluci,…

Související:

Nejnovější