Kanadský premiér Trudeau navštívil Ukrajinu, Putina obvinil z válečných zločinů

Kanadský premiér Justin Trudeau na dnešní společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě řekl, že Rusko spáchalo na Ukrajině válečné zločiny a zodpovědný za ně je jeho vůdce, prezident Vladimir Putin. Trudeau se tak vyjádřil po návštěvě města Irpiň nedaleko Kyjeva, které bylo značně poničené ruskými silami.

Justin Trudeau

Trudeau ve svém projevu rovněž oznámil opětovné otevření kanadského velvyslanectví v Kyjevě a slíbil další zbraně a vojenské vybavení pro ukrajinskou armádu, aby mohla lépe čelit pokračující ruské invazi. Předseda kanadské vlády také uvedl, že jeho země se rozhodla přijmout nové sankce, které postihnou 40 ruských jednotlivců a pět firem, jež se podle Kanady podílejí na ruské operaci na Ukrajině.

Trudeau dnes přicestoval na Ukrajinu na neohlášenou návštěvu. V den, kdy si západní svět připomíná 77. výročí konce druhé světové války, na Ukrajinu krátce zavítala i americká první dáma Jill Bidenová.

"Právě jsem měl tu čest mluvit s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Přijel do Irpině, aby na vlastní oči viděl všechnu tu hrůzu, kterou ruští okupanti způsobili našemu městu. A samozřejmě byl šokován," napsal na telegramu podle agentury Ukrinform starosta Irpině, která se stala jedním ze symbolů ruské agrese.

"Viděl, že vypálené a zcela zničené nejsou vojenské objekty, ale domy obyvatel Irpině, kteří se donedávna těšili ze života a měli své plány do budoucna," doplnil. Po odchodu ruských vojáků našly ukrajinské úřady v Irpini stovky nových hrobů, ve městě podle údajů ke konci března zahynulo 300 civilistů.

"Je jasné, že za tyto ohavné zločiny je zodpovědný (ruský prezident) Vladimir Putin," uvedl pak na společné tiskové konferenci se Zelenským kanadský premiér. "Musí být pohnán k odpovědnosti," dodal.

V ukrajinské metropoli Trudeau vyvěsil vlajku na kanadském velvyslanectví, které znovu zahájilo svou činnost. Na svou ambasádu v Kyjevě se dnes vrátili i američtí představitelé, uvedla na twitteru novinářka deníku The Wall Street Journal.

Kanada, stejně jako další západní země, uvalila na Rusko rozsáhlé sankce a poslala Ukrajině vojenskou i humanitární pomoc. Trudeauova liberální vláda také vytvořila zvláštní program pro Ukrajince a jejich rodiny, aby mohli požádat o vízum pro dočasný pobyt.

Predikovat, jak se bude válka v nadcházejících dnech či týdnech vyvíjet, je obtížné. Rusko omezilo své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu a ačkoliv nadále pokračují snahy o mírová jednání, prezident Vladimir Putin nedávno oznámil, že rozhovory jsou na mrtvém bodě.

Ruské ministerstvo obrany také uvedlo, že se vojska přeskupují, aby mohla "osvobodit" Donbas na východě Ukrajiny. Podle prohlášení vedení ukrajinské armády ale může být tvrzení o stahování vojsk jen klamavou taktikou, která má vyvolat představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev.

Britské ministerstvo obrany ale uvedlo, že ruské ozbrojené síly přeorientovaly své úsilí na dobytí celého Donbasu. Boje na východě Ukrajiny aktuálně sílí.

Není navíc zřejmé, nakolik je se situací na Ukrajině obeznámen ruský prezident Vladimir Putin. Nejmenovaný americký činitel s odkazem na odtajněné informace amerických zpravodajských služeb agentuře Reuters sdělil, že se Putinovi jeho vlastní poradci obávají sdělit, že se ruské armádě při invazi nedaří.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější